Den 9 februari sköts en 19-årig man ihjäl med en omgjord tårgaspistol vid kundvagnsskjulet utanför Fisksätra centrum.

I juli dömde Nacka tingsrätt 18-åringen till fängelse i sex år och två månader för mord.

Polisen tog ner sina övervakningskameror i Fisksätra förra sommaren och hade därmed inte möjlighet att följa händelseförloppet i realtid. Däremot fångades mordet av Stena fastigheters kameror.

Filmades av övervakningskamera

Övervakningsfilmen visar hur 18-åringen och ytterligare sex jämnåriga personer omringade 19-åringen på parkeringen utanför Fisksätra centrum. De attackerade honom med sparkar och slag och 19-åringen svarade med att göra utfall med en kniv. Klockan 19.41 sprang de sju personerna från platsen och 19-åringen föll till marken vid kundvagnsskjulet.

18-åringen överklagade till hovrätten och fortsatte att hävda nödvärn.

Han ”agerade i panik och insåg i efterhand att vapnet var riktigt”, skrev hans advokat Ulrika Borg i överklagandet till hovrätten.

https://www.mitti.se/nyheter/sju-personer-atalas-efter-mordet-vid-kundvagnsskjulet-i-fisksatra/repvfb!lgQ9czpOUswycCMlvAHGg/

”Utan uppsåt”

18-åringen krävde att bli friad och slippa betala skadestånd.

”Han har agerat utan uppsåt i en nödvärnssituation där han har blivit jagad och attackerad med kniv. Ett skott har avlossats och syftet var att avvärja angreppet”, skriver Ulrika Borg.

Men Svea hovrätt slår fast att det inte handlade om nödvärn. Enligt domstolen är det utrett att 18-åringen ”uppsåtligen och på nära håll har skjutit med ett skarpt vapen mot” 19-åringen.

Hovrätten fastställer därför tingsrättens dom och dömer 18-åringen för mord till fängelse i sex år och två månader.

De sex jämnåriga personerna dömdes också i tingsrätten. Två för misshandel till skyddstillsyn respektive ungdomsvård, fyra dömdes för ofredande till dagsböter. Ingen av dem överklagade till hovrätten.

https://www.mitti.se/nackavarmdo/mordet-skakar-fisksatra-jag-kanner-radsla-for-mitt-barn/repvbj!LYahGhfCpSkroB1Bbl8yMw/