Brottsplats. Mannen misshandlades och sköts i Fisksätra centrum. Foto: Pekka Pääkkö

18-åring döms för mordet i Fisksätra

En 18-årig man döms till fängelse i sex år och två månader för mordet i Fisksätra centrum den 9 februari i år.

  • Publicerad 15:42, 21 jul 2022

Den var vid 19.30-tiden på kvällen som en 19-årig man besökte Ica Supermarket.

Övervakningsfilm visar hur sju män konfronterar 19-åringen utanför butiken. De attackerar honom med sparkar och slag och 19-åringen svarar med att göra utfall med en kniv.

Enligt åklagare Helene Gestrin såg de misstänkta 19-åringen i Fisksätra centrum och tyckte att han ”betedde sig störigt”.

– De åtalade störde sig på honom för att han inte var därifrån och tog plats i det offentliga rummet, sa Helene Gestrin till Mitt när åtal väcktes mot de sju männen i början på juni.

Den nu dömda 18-åringen, som var 17 år vid tillfället, medgav i förhör att han avlossat det dödande skottet men att han inte har avsett att döda. Han menar att han har handlat i nödvärn eftersom han var rädd att bli knivskuren.

– Jag tog fram vapnet för att han skulle sluta och jag hade inget annat val. Antingen hade han dödat mig eller så hade jag försökt få stopp på det på något sätt.

Men nu döms han i tingsrätten. Straffet blev fängelse i drygt sex år.

Totalt sju som döms

Två andra män döms för misshandel med påföljden skyddstillsyn respektive ungdomsvård. En av dem döms också för ringa narkotikabrott. Fyra andra män döms för ofredande till dagsböter.

Den lokala polisen är mycket nöjd med utredningen.

–Vi var tidigt på plats och tidigt involverad i utredningen tillsammans med grova-brott avdelningen. Eftersom vi också väl känner till vilka personer från kriminella miljöer som rör sig här i Fisksätra kunde vi ganska snabbt frihetsberöva sju personer, säger Moa Dordlofva, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Nacka.

Hon fortsätter:

– Jag vill också understryka vikten av de vittnen som dels pratade med oss efter händelsen men som också vittnade under rättegången. Deras hjälp är vi väldigt tacksamma för.

Polisen tog ner sina övervakningskameror i Fisksätra förra sommaren och hade därmed inte möjlighet att följa händelseförloppet i realtid. Däremot fångades mordet av Stena fastigheters kameror.