Stiftelsen för Bildning i Sverige AB, tidigare Al-Azharstiftelsen, har överklagat Skolinspektionens beslut att återkalla stiftelsens godkännanden att driva skolor.

https://www.mitti.se/nyheter/foraldrar-hoppas-jacobiskolan-kan-raddas-kvar/repvcB!YgTFpPVWb0XHPBaJCeihsA/

Det betyder att den muslimska friskolan Jacobiskolan i Vällingby, som enligt Skolinspektionens beslut skulle stänga sista juni, kommer få bedriva verksamhet åtminstone fram tills att förvaltningsrätten tagit slutgiltigt beslut.

Väntar på föräldrarnas svar

I både Järva, där cirka 400 av Jacobiskolans 700 elever bor, och i Hässelby-Vällingby och Spånga, där knappt 200 av eleverna bor, har samtliga vårdnadshavare nu erbjudits att börja i en kommunal grundskola till hösten.

– Vi erbjuder platser i samtliga våra 13 skolor i Järva, alla tar emot. Nu ska vårdnadshavarna tacka ja. Vi har i uppdrag att se till att alla elever är är inskrivna på en skola, säger Happy Hilmarsdottir.

Hur många väntar ni er tackar ja?

– Det har vi ingen aning om just nu. Vår erfarenhet är att alla inte tackar ja, utan att en del väljer friskolor. Men vi arbetar för att få plats med alla 400. Vi välkomnar dem.

Enligt Teddy Söderberg, grundskolechef i Hässelby-Vällingby och Spånga, väntas Grimstaskolan, Vällingbyskolan, Loviselundsskolan och Hässelbygårdsskolan ta emot störst del av eleverna som bor i västerort.

– Men vi har ännu ingen bild av hur vårdnadshavarna ställer sig till erbjudandena. Det kommer nog dröja innan vi kan ge en bild av det, säger han.

Fortsatt skolverksamhet i byggnaderna

Mitt i har utan framgång försökt nå det juridiska ombudet för Stiftelsen för Bildning i Sverige. Vi har även ända sedan beslutet från Skolinspektionen 17 mars försökt nå Jacobiskolans rektor Hussein Ibrahim för en kommentar. På ett öppet möte på Kista träff för tre veckor sedan, där Liberalerna deltog, hävdade dock Hussein Ibrahim att nio av 10 elever på skolan blir behöriga till gymnasiet.

Det kommunala fastighetsbolaget Sisab, som äger lokalerna, ser byggnaderna som skollokaler oavsett vem som driver skola här framöver.

– Fastigheten är planerad för skola och det styrs även av detaljplanen. Så ja, vi ser skolverksamhet i fastigheten, säger Thomas Pella Bergsell, kommunikationschef på Sisab.

https://www.mitti.se/nyheter/upprort-bland-foraldrar-efter-beslutet-om-jacobiskolan/repvcu!FpdWFWyWiCRFO3pW5@b4g/

https://www.mitti.se/nyheter/400-av-jacobiskolans-elever-bor-i-jarva/repvcu!ghgJW8iCYc7k5e1Aj1jtJg/

https://www.mitti.se/vasterort/skolinspektionen-stanger-omstridd-vallingby-skola/repvcr!sg6@zLF2XcNLxlqo4u6SQ/