16-åringarna Bianca Tamrat, Khaled Sassi och Aji Nyassi småspringer upp för trapporna till Hagsätra fritidsgård. Förbi biljardbordet vid entrén, in i ett rum fyllt av konst på väggarna.

På fritidsgården har de hängt mycket. Och idén om en egen förening fick de just här. Bianca Tamrat pluggar företagsekonomi på gymnasiet och tanken var först att hon och vännerna skulle starta ett företag.

– Men vi fick tips från personalen på fritidsgården om att börja med en ideell förening. Det var väldigt spontant, vår idé var att ordna olika aktiviteter för barn i Hagsätra, säger Bianca Tamrat.

Hon och de andra är uppvuxna i området och har gått tio år tillsammans i Hagsätraskolan. De vill bidra och ge tillbaka till sitt område.

– Vi har haft en så fin uppväxt här och vill att dagens ungdomar och barn i Hagsätra ska ha roliga saker att göra på sin fritid. Alla har olika ekonomiska förutsättningar, så det är viktigt för oss att aktiviteterna ska vara gratis, säger Aji Nyassi.

Har en positiv bild av området

Den generella bilden av Hagsätra som en otrygg plats känner de inte igen sig i.

– Vi har en väldigt positiv bild av området, men om man inte känner till det så väl kan vi förstå om man känner sig otrygg. Ett av syftena med föreningen är också att erbjuda barn något annat än att hänga i centrum, säger Aji Nyassi.

Ungdomarna träffas ungefär en gång varannan vecka och planerar olika aktiviteter.

Ungdomarna träffas ungefär en gång varannan vecka och planerar olika aktiviteter.

Angie Gray

Föreningen, TeenovantionZ, har fått kulturstöd från staden. Hittills har de bland annat tagit med ungdomar till en trampolinpark och ordnat ett mellanstadiedisco i fritidsgårdens lokaler.

– Det blev lyckat. Sekunderna innan discot var vi lite nojiga och sa "tänk om det inte kommer några". Men sen kom 50 barn. De verkade ha kul. Man blir lycklig inombords av att göra andra glada och det var uppskattat av föräldrarna. De frågade om vi kan ordna något liknande igen, säger Bianca Tamrat.

Vad som händer framåt är inte klart, men planer finns på biobesök, bowling och kanske, kanske kollo. Styrelsen, som i dag består av tolv personer, ses ungefär en gång varannan vecka och planerar inför framtiden.

– Vi snackar ihop oss om vem som gör vad, planerar resvägar och gör affischer, säger Bianca Tamrat.