Skolstart. Wictoria och Stina är två av de 16 barn som inte fått skolplats i Norra Djurgårdsstaden eller Hjorthagen. Foto: Stockholms stad/Privat

16 barn utan skolplats i närområdet

16 barn fick ingen skolplats i Hjorthagen eller Norra Djurgårdsstaden vid första antagningen. I stället hänvisas de bland annat till Gärdesskolan och Olaus Petri.

  • Publicerad 14:40, 22 apr 2022

De skryter om hållbarheten i Norra Djurgårdsstaden, och så kan man inte erbjuda alla barn en plats i skolan

För ett år sedan berättade Mitt i Östermalm att Bobergsskolan hade betydligt fler sökande till förskoleplats än antalet platser. Då beslutade utbildningsnämnden att öppna Hjorthagens skola för sexåringarna i Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen.

– Små barn ska ha nära till skolan och en säker väg dit, sa skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Trots det är läget nu åter detsamma. Efter den första antagningen står det klart att 16 barn som sökt till Bobergsskolan eller Hjorthagens skola inte har fått plats på någon av dem.

– Vår dotter blev placerad på Gärdesskolan som ligger 2,4 kilometer bort, säger Liselotte Lundstedt som bor i den västra delen av Norra Djurgårdsstaden.

– Vi gjorde oss av med bilen när vi flyttade hit och har valt att cykla istället, men det går inte om Wictoria ska gå på Gärdesskolan.

Den sociala biten är minst lika svår, menar Liselotte.

– Vi vill vara en del av det lokala samhället och barnen har både hockey och Mulle i området.

Lokalpatrioter. Liselott Lundstedt har föreslagit att man ska göra ett överintag och erbjuda alla barn en plats på Bobergsskolan eller Hjorthagens skola. Foto: Privat

Ida Calås Martell håller med.

– Vi flyttade hit för att vi ser det som en liten stad i den stora.

Hennes dotter Stina är också en av de 16 som inte fått en plats i området. I stället blev de erbjudna en plats på Olaus Petri.

– Det är får långt att gå, och Stina är för stor för att sitta bak på cykeln. Behöver vi köpa en bil nu? De skryter om hållbarheten i Norra Djurgårdsstaden, och så kan man inte ens erbjuda alla barn en plats i skolan här.

Ida Calås Martells dotter Stina, 5, är en av de 16 barn som inte fått skolplats i Norra Djurgårdsstaden eller Hjorthagen. Foto: Privat

Nina Jonsson, rektor för Bobergsskolan och Hjorthagens skola, betonar att det än så länge handlar om den första antagningen.

– I slutet av april kommer besked från den andra. Men det är inte förrän i augusti man vet säkert.

Hon råder alla föräldrar att till en början tacka ja till den plats de blivit erbjudna, för att vara säker på att man har en skolplats.

– Sedan kan man kontakta Bobergssskolan och lämna in en pappersansökan. Jag hoppas att alla ska få plats i slutändan.

Flera föräldrar har skickat en gemensam skrivelse till politikerna i utbildningsnämnden. Där föreslår de de att man ska utöka verksamheten på Bobergsskolan och/eller Hjorthagens skola – antingen genom ett överintag eller genom att öppna en tredje parallell på Hjorthagens skola.

Men det sistnämnda är inte möjligt, skriver grundskolechef Adelinde Schmidhuber i ett mejl till Mitt i Östermalm.

– Det handlar om att kunna erbjuda slöjd, hemkunskap och annat i de skollokaler som är byggda för två paralleller. Jag kan i denna stund inte bedöma om det är lämpligt att ta in fler elever än man har plats för utan att samråda med ansvarig skolledning.

Mitt i Östermalm 13 mars 2021.

På önskelistan. Här på Bobergsskolan kom inte alla 6-åringar i Norra Djurgårdsstaden in. Foto: Stockholm stad

Också fullt. Här fanns inte hller plats för alla. Foto: Mostphotos