Det är kommunala Stockholmshem som nu pekar ut var man vill sätta spaden i jorden i en del av det stora Stadshagen-projektet. Det handlar om en ny-, om-, och tillbyggnad av bolagets fastighet vid Sankt Göransgatan/Kellgrensgatan. Idag har bland annat kommunala SHIS stödbostäder inom fastigheten, som innehåller det Anders Tengbomritade höghuset.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-byggena-pa-kungsholmen-att-halla-koll-pa/repuar!2XqNf2bylF4VbZXOpmEVKQ/

Men nu ska kvarteret runt höghuset stöpas om. Lågdelen mot Sankt Göransgatan ska byggas på med fyra våningar, och intill ska två nya huskroppar på åtta och nio våningar byggas. Det ska ge 152 nya student- eller ungdomsbostäder, framförallt ettor och tvåor.

Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem,  ledamot i stadsbyggnadsnämnden och kungsholmsbo är glad att planerna nu ser ut att gå i lås.

– Vi använder byggnaden till något bra. Det kommer bli någon form av kafé, pub eller restaurang i bottenvåningen, säger han.

– Det här kommer att liva upp hela stadsdelen och verkligen bidra till att bygga ihop Stadshagen med resten av Kungsholmen och jag tror också att det kan göra området lite tryggare.

Stockholmshem hoppas på byggstart i augusti/september senare i år och inflyttning 2022/2023. När det gäller kommande hyror drar Ljung till med en gissning på cirka 7 500 kronor i månaden för en bostad på 30-35 kvadrat, men lämnar många brasklappar som att det ska förhandlas med Hyresgästföreningen.

– Det är alltid svårt att gissa för det beror på så mycket. Men en fördel är att vi bygger på egen mark. Men vi ska göra allt vi kan för att det ska bli hyggliga hyror som en student eller ungt par kan börja med att flytta in i, säger Ljung.