Upp för beslut. IES kan få köpa skolfastighet i Gubbängen för en kvarts miljard. Foto: Mattias Kamgren

1400 i protest mot skolförsäljning

Oppositionen slåss in i kaklet mot försäljningen av Gubbängens gamla gymnasium till Internationella engelska skolan. En namninsamling från S i Söderled har fått över 1400 underskrifter.

  • Publicerad 13:56, 25 jan 2022

Stockholms stads förestående fastighetsaffär med Internationella engelska skolan, IES, har fått de röda partierna att se – just det – rött.

Västerpartiet i stadshuset menar att affären innehåller ”oacceptabla oklarheter” och vill att ärendet återremitteras.

I söderort har Söderleds socialdemokratiska förening startat en namninsamling för att stoppa försäljningen.

På tisdagen hade över 1400 personer skrivit under.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) förklarar varför partiet är emot affären:

– Vi tycker det är olyckligt om staden avsäger sig rådigheten över en bra skollokal. Den dagen IES bestämmer sig för att göra något annat med den kan de sälja den till en annan verksamhet och då står vi utan lokal.

Engelska skolan kan starta lågstadium i Gubbängen

En liknande risk ser hon med försäljningen av intilliggande Gubbängshallen, som ingår som ett delprojekt i skolaffären. Tanken är att ett privat fastighetsbolag ska ta över hallen, rusta upp den och bygga en eller två nya idrottshallar.

– Det är osäkert hur det påverkar de föreningar som använder hallen i dag. Med kommunen som ägare och förvaltare har vi ett system där vi till exempel prioriterar att ungdomar ska få träna, säger hon.

Men om försäljningen samtidigt gör att fler hallar kan byggas – är inte det bra?

– Stockholm är en rik kommun som har råd att både bygga, äga och förvalta lokaler. Och med rådighet över lokalerna kan vi säkerställa verksamheten.

Beslut om skolförsäljningen fattas i kommunfullmäktige måndagen den 31 januari,

Kritisk. Karin Wanngård (S), oppositionsbrogarråd. Foto: Lieselotte van der Meijs

Tidigare gymnasieskola

Skolbyggnaden i Gubbängen uppfördes på 50-talet och var kommunal gymnasieskola, Gubbängens gymnasium, från 1966 till 1984 då den las ner.

Internationella Engelska skolan startade IES Enskede här 1998. Det var bolagets första skola. Den har i dag cirka 900 elever i årskurserna 4-9.