Allt började med att nu 13-årige Samuel Ekund-Hanna var hemma i radhuslängan i Kungsängen. Det var sommarlov och året var 2019.

Samuel beskriver det som att han hade det "rätt så långtråkigt". På skrivbordet låg det sedan en tid en rubiks kub som började intressera honom mer och mer i takt med att sommaren lunkade på.

– Jag hade försökt lösa den tidigare, men jag hade inte lyckats. Jag kollade på Youtube hur man gjorde det, efter två tre dagar kunde jag lösa kuben utantill, berättar han.

Första tävlingen

Tre månader senare ställde Samuel upp i sin första tävling. Sedan dess har det blivit femton tävlingar, varav två SM och ett EM.

Året har hunnit bli 2022 och höstlovets Svenska mästerskap i rubiks kub är över. Det är därför vi ses hemma i Kungsängen, för att tala om just precis detta. Att killen på andra sidan matbordet är snabbast i Sverige på rubiks kub.

Kuben som gav guld

På bordet står hans samling av kuber prydligt uppställda. Samuel tar upp en kub. Han förklarar att det är med precis just den här typen som han tog guldet vid SM i Handen utanför Stockholm.

– Den är lite annorlunda, den heter Clock. Då är det så att det finns fyra pinnar i mitten, sen är det nio visare på varje sida. Beroende vilken pinne man har upp, så vrids olika visare. Alla ska peka på klockan tolv.

Så funkar tävlingen

Med engagemang beskriver Samuel hur det går till på en tävling. Hur kuberna blandas, att de ligger dolda för honom innan den femton sekunder långa inspektionstiden inleds. Domaren håller ordning på allting och ingenting inleds utan att Samuel meddelar att han är redo.

Fem lösningar – ett snitt

Och sedan slutligen: lösningstiden, det som är den faktiska tiden i tävlingen.

– Man gör fem lösningar, sen tar man genomsnittstiden. För att man inte ska få en jättedålig eller jättebra lösning som påverkar allting.

– På klockkuben så blev mitt genomsnitt 6,31 sekunder.

Samuel Ekund-Hanna har svårt att sätta fingret på exakt vad det är med rubiks kub som är roligt. Men det är tydligt att hans engagemang för kuberna på bordet bara har börjat.

Vad är det som du fäster dig vid med det här?

– Jag tycker bara generellt att det är väldigt roligt att göra. Jag vet inte exakt vad det är som jag tycker är roligt i det, det är alltid olika blandningar som man kan prova. På den där kuben finns det över 43 triljoner som man kan prova, säger han och pekar på en av kuberna på bordet.

Vad tycker du om skolan annars?

– Matte har jag rätt så lätt för. Men annars tänker jag väl som de flesta andra. Det är obligatoriskt. 

Finner du skolan utmanande?

– Utmanande hade jag inte sagt. Men ibland kan det vara svårt, men inte utmanande, säger Samuel Eklund-Hanna som trots sin ringa ålder redan går på gymnasiet. Han har fått hoppa över tre årskurser.