Tricks. Otto hoppas att staden kan upplåta lite plats för ramper, som han och polarna skulle kunna bygga själva. Foto: Claudio Britos

12-årige Ottos önskan: En skejtpark i Solna

Det saknas streetkultur i Solna, tycker Råsundakillen Otto Backman. Han skrev ett brev till kommunen och framförde sin idé om en skejtpark. Nu vill ansvarig politiker träffas och prata mer.

  • Publicerad 11:15, 15 feb 2021

Skejtboard är 12-årige Otto Backmans grej. Hoppa upp på rails, tricksa och kicka runt med vännerna.

Han bor i Råsunda och går i sexan på Kulturama i Sundbyberg. På fritiden blir det många turer till skateparker runt om i länet – Sollentuna, Nynäshamn och Rålis i stan.

På hemmaplan är det skralt på den fronten, tycker Otto. Det finns en ramp i Ör, och en inomhus med inträde i Solna. I brist på annat skejtar han ibland i garage.

– Men det vore nice med en riktig skejtpark i området. Det bor många skejtare här som håller med och som inte får åka in till stan själva, berättar Otto.

Han beslöt sig för att försöka påverka.

I ett brev till Solna och Sundbybergs kommuner framförde Otto sitt förslag, kompletterat med en karta över platser han tror skulle passa för ändamålet: Intill utegymmet på Sjövägen tillexempel.

Erbjuder sig fixa själv

Otto tänkte att en skejtpark kanske är lågprio för politikerna och han började fiska sponsorer som skulle kunna bidra.

Han lade till i brevet till kommunerna att han och vännerna gärna snickrar ihop ramperna, bara de får tillåtelse att använda marken.

Sundbyberg svarade snabbt och uppmanade Otto att skriva ett medborgarförslag. Den möjligheten finns inte i Solna.

Han hoppas ändå att staden visar intresse.

– Sportkulturen i Solna är mest fotboll. Det är inget fel på det, men det vore kul om det kom in lite streetkultur också, säger Otto.

När Mitt i Solna ringer upp kultur- och fritidskommunalrådet Peter Edholm (L) säger han att platsen vid Råstasjön som pekades ut i förslaget inte lämpar sig för en skejtpark.

Men han är positiv till både engagemang och förslaget.

– Jag träffar gärna Otto och hans vänner för ett möte så vi kan diskutera vidare, eftersom jag tycker att det är ett förslag som i grunden är bra, meddelar Peter Edholm.

Skejtare. Otto Backman tror en skejtpark skulle sätta Solna på kartan, han och vännerna åker idag över flera kommungränser för att utöva sin passion. Foto: Claudio Britos