92-årige Svante Viström på Salarps äldreboende redo för sin första dos vaccin. Med sig har han sjuksköterskan Isabelle Åhberg. Foto: Salems kommun

109 pensionärer i Salem vaccinerades mot corona

Det efterlängtade vaccinet är här. Nu har 109 personer på äldreboenden i Salem fått sin första dos.

  • Publicerad 15:45, 27 dec 2020

Söndag 27 december vaccinerades de första personerna i Sverige. 109 personer på tre äldreboenden i Salems kommun var bland de första att ta del av vaccinet i Stockholms län.

– Vi är väldigt glada att vi med hjälp av vår fantastiska personal, ett gott samarbete och korta vägar till beslut kunnat erbjuda våra äldre vaccination så tidigt, säger Jenny Thorsell som är socialchef på Salems kommun i ett uttalande på kommunens hemsida.

425 doser till länet

Region Stockholm har fått tillgång till 425 doser i första leveransen. Salem fick alltså drygt en fjärdedel av dessa.

– Att vi fick tillgång till detta nu beror på hur vårt samarbetsavtal med Region Stockholm ser ut. Vi har inget samarbetsavtal med privata aktörer som många andra kommuner har, utan hos oss är det regionen som står för leveransen, säger Jenny Thorsell till Mitt i.

Några tackade nej

115 personer på Salarps äldreboende, Säbyhemmet och Söderby Park blev erbjudna vaccination.

– Det är sex personer som tackat nej, men vi vet inte varför och får inte fråga varför. Det är sekretess kring detta, säger Jenny Thorsell.

På söndagen fanns två covidsmittade personer på kommunens tre äldreboenden.

Fördelningen i länet

De särskilda boenden för äldre som ingår i den allra första vaccinationsomgången med 425 doser är spridda över länet skriver Region Stockholm på sin hemsida.

- Vår plan för vaccinationen är att starta lugnt, metodiskt och smittsäkert, i liten skala. Allt eftersom kommer vi att öka takten, säger Magnus Thyberg, avdelningschef hälso- och sjukvårdsförvaltningen och ansvarig för samordningen av vaccinationen till Region Stockholms hemsida.

De som först fick vaccin kommer att få sin andra dos om cirka tre veckor.