Alliansen vill skjuta till uppåt 1,8 miljoner kronor i ett hyresbidrag för att stötta Boo Folkets hus som kämpar med att bygga upp sin byggnad efter branden 2020. Foto: Sacharias Källdén

1,8 miljoner kronor i hyresbidrag till Boo Folkets hus

Boo Folkets hus kämpar för att bygga upp lokalerna efter branden 2020. Nu vill Alliansen stötta med ett årligt hyresbidrag på uppåt 1,8 miljoner kronor.

  • Publicerad 11:43, 17 aug 2022

Skenande byggpriser har gjort det tufft för Boo Folkets hus att bygga upp byggnaden som raserades i en anlagd brand den 15 oktober 2020. I februari fattades 21 miljoner kronor.

Nacka kommun har tidigare gått in med 10 miljoner kronor till återuppbyggnaden och nu vill Alliansen skjuta till även ett årligt hyresbidrag på 1,7–1,8 miljoner kronor.

”Därigenom jämställs Boo Folkets Hus med övriga lokala kulturhus som inte äger sina lokaler själva och föreningen får bättre möjligheter att betala sina lokaler”, skriver kommunalrådet Mats Gerdau (M) i ett ordförandeinitiativ som han ska lägga fram till kommunstyrelsens arbetsutskott i nästa vecka.

”Viktig funktion i Orminge”

Kommunen har tidigare gått i borgen för ett banklån åt Boo Folkets hus på 5 miljoner kronor.

”Alliansen föreslår också att borgensförbindelsen kan utökas till 10 miljoner kronor”, skriver Mats Gerdau.

– Boo Folkets Hus fyller en viktig funktion i Orminge. Det är en social träffpunkt för både yngre och äldre och bidrar till att skapa trygghet och en stimulerande uppväxtmiljö, precis det vi behöver när Orminge växer. Därför är det angeläget för oss att stödja en långsiktig aktör, säger Mats Gerdau (M).