På sista mötet innan jul­uppehållet togs beslutet att gå vidare med detaljplaneprogrammet Klockaren, norr om Assurs väg intill Tegel­hage samt Härnevi­ hage, söder om Ginnlögs väg och väster om Bro IP. Totalt handlar det om 350 småhus och ska senare upp till beslut i kommunfullmäktige.

500 bostäder i olika former av småhus i närheten av Coops Broterminal var även på tapeten. Här är det fastighetsägaren Stendörren som ansökt hos kommunen om planbesked för fastigheterna Nygård 2:19 och Nygård 2:13.

Allianspartierna biföll ett planbesked under samhällsbyggnadsutskottets möte i slutet av november.

Allianspartierna biföll ett planbesked under samhällsbyggnadsutskottets möte i slutet av november.

Fred Miller

Här ville samhällsbyggnadskontoret att politikerna skulle säga nej och ge ett ­negativt planbesked då förslaget inte följer kommunens översiktsplaner. Området ­ligger under lägsta grundläggningsnivå och riskerar därmed att översvämmas.

Därtill ser tjänstemännen risk att naturvärden påverkas så väl som att natura 2000-området Broviken ligger inom området.

Alliansen gick emot

Detta ville inte allians­partierna KD, L, M, och la fram förslaget att bifalla planerna.

I en protokollsanteckning framgår att partierna menar att ett positivt planbesked behövdes ges för att inte fler högre lagerbyggnader ska kunna byggas i området.

Jan Stefanson (KD), kommunalråd.

Jan Stefanson (KD), kommunalråd.

Pressbild

– Vi har sagt till Stendörren att de får se över andra möjligheter, till exempel ­bostäder eller annan form av småskaligt byggande och då har de kommit tillbaks med förslaget att bygga bostäder på den här marken, säger Jan Stefanson (KD), kommunalråd och ordförande för samhällsbyggnadsutskottet.

Kan man bygga 500 villor där det riskerar att bli översvämning?

– Vi vill inte säga nej, utan det får utredas.

C biföll med stor osäkerhet

SD och C biföll detta. C sa dock ja med stor osäkerhet. Partiet skriver i sin protokollsanteckning att man är ”mycket tveksamma av flera anledningar”. Man menar att bifallet ska bara ses som en första fas för att möjliggöra nödvändiga utredningar för att sedan pröva om en ”detaljplan ens är möjlig”.

Mattias Peterson Ersoy (C), kommunalråd.

Mattias Peterson Ersoy (C), kommunalråd.

Pressbild

– Vi är tveksamma till att ändra inriktningen från industri till bostäder. Eftersom vi tror på en gradvis småskalig näringslivs- eller entreprenörsutveckling. Vi tror att det kan tillföra fler värden än bostäder, säger Mattias Peterson Ersoy, gruppledare och kommunalråd för Centerpartiet till Mitt i.

Kan ni inom allianssamarbetet i Upplands-Bro tycka vad ni vill eller är ert tveksamma bifallande ett uttryck för att ni måste ”rätta in er i ledet”?

– Nej. Vi är i ett samarbete där vi kan tycka olika och vi har gjort det flera gånger. Centerpartiet har ofta när det gäller detaljplaner sagt kanske lite andra saker än vad Alliansen generellt har sagt, säger Mattias Peterson Ersoy.

Visionsbilder som visar hur en ny tänkbar bebyggelse vid Tammsvik skulle kunna se ut.

Visionsbilder som visar hur en ny tänkbar bebyggelse vid Tammsvik skulle kunna se ut.

Ettelva arkitekter

Även beslut togs om att skicka ut en detaljplan som berör Tammsvik på samråd. Dels handlar det om att kunna utveckla konferens­anläggningen, men även här vill man bygga totalt 140 ­bostäder i olika former av småhusbebyggelse.

Skarp kritik från MP

Miljöpartiet har ingen ­ledamot i kommunens samhällsbyggnadsutskott, men gruppledare Sara Ridderstedt var ändå snabb med att kritisera partierna som bifallit planerna.

– Alla partier står bakom beslut om översiktsplaner och RUFS, (regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen) men fattar sedan beslut helt i motsatt riktning. Utan hänsyn till kulturmiljö, naturvärden, jordbruksmark, vattenskydd, bostadsbrist och att ny byggnation ska för­läggas i stationsnära läge med befintlig infrastruktur, säger hon till Mitt i.

Rankhus i Kungsängen

Samhällsbyggnadsutskottet tog också beslut om att skicka ut en detaljplan som berör första etappen av Rankhus granskning. Nu är vi inte längre i Bro utan detta är ett område i Kungsängen som även står under utveckling de kommande åren.

Visionsbild från Rankhus. Bilderna visar i vilken riktning området kommer att utvecklas.

Visionsbild från Rankhus. Bilderna visar i vilken riktning området kommer att utvecklas.

Pace arkitektur

Att en detaljplan går ut på granskning innebär att samråd har genomförts. Kommunen har bearbetat förslaget och tittat på de åsikter som kommit in. Nu kan invånarna åter se vad man planerar och säga sin mening innan planerna går vidare i processen.

Första etappen av Rankhus avgränsar i söder mot E18 och Rankhusvägen, i väst mot E18 och Kasmo kärr, i norr mot Gröna dalen och i öst av skogsmark.

Rankhus första etapp inhyser 700 bostäder. Planen är ute på granskning.

Rankhus första etapp inhyser 700 bostäder. Planen är ute på granskning.

Pace arkitektur

Högstadieskola och förskolor

I den första etappen av Rankhus rör det sig om 700 bostäder som kommer bestå av i huvudsak småhusbebyggelse. Flerfamiljshus med ­lokaler i bottenplan byggs längs ett stråk som kopplar samman Rankhusområdet med centrala Kungsängen.

Det planeras även en ­F–9-skola med idrottshall, två förskolor med åtta avdelningar vardera. Därtill blir det även närservice, torgytor och ”lokaler för centrumändamål”.

Granskningsperioden för Rankhus pågår 8 december 2023 – 29 januari 2024.

Ett öppet hus kommer att arrangeras av kommunen den 16 januari 2024. Här kan du som har frågor om förslaget komma och ställa dessa. Tiden för öppet hus är klockan 16–19 och platsen är kontaktcenter på kommunhuset i Kungsängen.