DRÖMDUO. När Peter Jöback blev tillfrågad om att spela Jesus ställde han som motkrav att Ola Salo skulle spela Judas. Foto: Ricky Tillblad

Jesus, vilket radarpar!

Ända sedan tonåren har Peter Jöback drömt om att spela Jesus. Och Ola Salo om att ikläda sig rollen som Judas. När Jesus Christ Superstar intar Avicii arena den 12 maj står de på scen tillsammans.

  • Publicerad 16:09, 8 maj 2022

Både Ola och Peter Jöback ser fram emot att flytta från replokalen i Slakthusområdet till Scaniarinken i Södertälje för att göra föreställningen arenaredo.

– Äntligen får vi köra! Vi repade en månad i januari och sedan lades allt på is. Jag vill få känna rummet och ljuset, nu har vi stått i en replokal i några veckor. Jag vill komma till nästa fas, få kläderna, säger Peter.

– Jag försöker komma ihåg vad vi repade in. Koreografi är inte min starka sida, så det är jättebra att jag haft två månader på mig att öva på egen hand, säger Ola.

Om Ola eventuellt är lite orolig för koreografin kan det bero på att Fredrik ”Benke” Rydman från danskompaniet Bounce står för regin.

– Det är väldigt visuellt, mycket rörelse. Det är ju Benke, konstaterar Peter Jöback.

Dramatenhösten släppt – mer modernt än klassiskt

Skapad för arenor

Den här upplagan av Jesus Christ Superstar är gjord exklusivt för arenor.

– Jag har både varit med i och sett flera men det här kommer inte likna någon tidigare uppsättning, lovar Ola Salo.

Peter säger lite hemlighetsfullt att de ”försöker hitta på lite nya grejer mellan Jesus och Judas”.

– Att plocka ner de här bibliska figurerna från altartavlorna och göra dem till kött och blod är utmaningen. Vi får möta en Judas som inte är ond och lömsk, och en Jesus som inte bara är gudomlig och perfekt utan som drivs av tvivel och väldigt mänskliga känslor, fyller Ola i.

Peter Jöback ser å sin sida Jesus och Judas som nästan två sidor av samma person.

– Man kan känna igen sig i båda. Jag vill inte göra någon redovisande Jesus, det är något väldigt mäktigt när han bestämmer att han gör det här för något större. Det kan jag känna igen mig i kring vardagsgrejer i mitt eget liv.

Ali Boulala var coolast i världen

”Kändes fräschare”

De har tämligen olika relationer till Bibeln men båda upptäckte Jesus Christ Superstar i tonåren.

– Jag läste Bibeln i skolan lite som en sagobok, som fabler. Jesus Christ kändes mycket fräschare. Låten Getsemane, där Jesus gör upp med sin pappa – Gud – kunde jag relatera till. Och förhållandet mellan Jesus och Judas kopplade jag till min brorsa. De älskar varandra men något kommer emellan så att de inte når varandra, säger Peter.

”Vad vill han säga?”

Ola Salo, som för tio år sedan gjorde rollen som Jesus i sin egen svenska översättning av rockoperan på Göta Lejon, är prästson från en väldigt kristen familj. Han säger sig inte vara traditionellt kristen men har hela sitt liv vänt och vridit på historien om Jesus.

– Vad ville han säga och stämmer det överens med kristendomen idag? I musikalen är det Judas som ställer de här frågorna. Det är spännande att få spela den Judas vi möter i Jesus Christ Superstar. Min relation till kristendomen påminner om hans relation till Jesus.

När villalivet blir en mardröm

Peter Jöback – spelar Jesus

Ålder: 50

Bor: Värmdö

Familj: Maken Oscar och två barn

Aktuell: Som Jesus i rockoperan Jesus Christ Superstar, som har premiär på Avicii Arena den 12 maj. Åker på Sverigeturné som soloartist i juli till september

Visa merVisa mindre

Ola Salo – spelar Judas

Ålder: 45

Bor: Malmö (och just nu på hotell i Stockholm)

Familj: Hustrun Anneli och två barn.

Aktuell: Som Judas i Jesus Christ Superstar. Dessutom ska hans band The Ark göra comeback. Han turnerar med bandet i juli till september. Spelar på Skansen 14 juli.

Kuriosa: "När jag spelade Jesus Christ på Göta Lejon 2012-2014 bodde jag på Kocksgatan och kunde gå över innergården till jobbet."

Visa merVisa mindre