2020 ökade försäljningen av gin med fler procent än en flaska innehåller alkohol, 41. I fjol fortsatte kurvan uppåt, om än ”bara” 11 procent.

Systembolagets katalog innehåller 536 sorters gin, varav 212 svenska. 2011 fanns det tolv. I Stockholms län tillverkar sex olika producenter 30 sorter.

Klarast på den svenska ginhimlen skimrar Hernö, som i höstas öppnade en egen bar i hörnet Hornsgatan-Götgatan på Södermalm. Där slinker fyror för 160 kronor styck ner i stockholmarnas strupar som isvatten.

Ångermanlänningarna tog sig också in bland Systembolagets tio mest sålda. Huvudstadens stolthet, Stockholms bränneri, lade beslag på 15:e och 18:e plats.

Över 100 000 liter

I de två koppartankarna på Folkungagatan, Bleckan och Fåfängan, puttrade förra året drygt 100 000 liter enbärskryddad sprit. Nu i juni lanserades longdrinks på burk, varav två med gin. Efter sommaren planerar man att öppna en helgbar, Brännerian,utöver dagens provningar och mer sporadiska barkvällar.

– Vårt mål är att skapa en publik produktionsplats som man kan besöka och se hur det görs. Det är jätteviktigt för oss, säger Calle Wikner, en av grundarna, som ser flera förklaringar till ginens popularitet 2022.

En av dem kopplar han till den ganska breda definitionen: Omdestillerad sprit kryddad med enbär och andra kryddor.

– Det öppnar för egna tolkningar. Man kan skapa väldigt många uttryck, vilket är intressant även för konsumenterna. Gintrenden växer sig fortfarande stark, men jag tror att största ökningen har skett. Gin är vårt hjärta och kommer alltid att vara, men numera gör vi även andra produkter med relation gin, som Negroni, Martini och en lokal och ekologisk tolkning på aperol, Stockholms Aperitif Röd.

Boom även för tonic

I takt med att ginintresset blomstrar som en syrenbuske i skolavslutningstider växer även tonicsortimentet. Swedish Tonic huserar också på Söder. Tillverkningen sker dock i Fjäderholmarnas bryggeris lokaler i Bro, norr om Stockholm. Även Anton Askenström, som var med och grundade företaget för sex år sedan, ser flera anledningar till det stora genomslaget.

– Numera finns det så många sorters gin – och tonic – vilket gör att man kan attrahera olika smaktyper. Det finns ett jätteintresse för att experimentera och köpa hem nya sorter.

Swedish Tonic har nyligen släppt en uppdaterad tonic water, som i april belönades med guld vid inofficiella VM.

– Den är god att dricka som den är. Allt vi gör ska funka lika bra utan alkohol.Vi har breddat vår portfölj ganska rejält. Bland annat med andra typer av mixer, lemonad, ginger beer. Mixers innehåller ofta artificiella tillsatser, vilket inte våra gör, så det finns en lucka för mer än bara tonic, säger Anton Askenström.

Alkoholfri gin

Eftersom spritfria drinkar numera har en självklar plats på många av stadens barer har ginsorter utan alkohol poppat upp. Ett exempel är Stockholmsbaserade Carlbaum’s, som producerade omkring tusen liter förra året.

– I dag handlar det mycket mer om smak. Alkoholen har blivit sekundär. Det behöver inte vara antingen eller. Det som är spännande med alkoholfritt är att det inte finns så mycket regler, säger Christian Carlbaum, produktionsansvarig.