Full ös. 75-årige Iggy Pop sparade inte på krutet. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

75-årige punkfarfar röjde i Filadelfia

Polarpristagaren James Osterberg, eller Iggy Pop som han kallar sig sedan 60-talet, gjorde en bejublad spelning i Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan i fredags.

  • Publicerad 15:43, 13 jun 2022

Så stod han så där, mitt i Vasastan. Legendaren, Bowies kompis, galningen från Ann Arbor på Filadelfiakyrkans scen.

Fullsatt. Filadelfiakyrkan i Birkastan var slutsåld när Iggy Pop och hans skugga lirade. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

75-åringen gjorde allt för att få publiken att uppnå den extas som förmodligen utspelas här under Pingstkyrkans sammankomster. Artisten lyckades tämligen snabbt att få alla i den sittande(!) publiken att lämna sina stolar för att dansa loss till klassiker som I Wanna Be Your Dog, Nightclubbing och Search & Destroy. I det bombastiska introt till Lust For Life ropade Iggy "What the f***k is that?! I hope it's not the f*****g Russians!" Det var inte mycket mer mellansnack än så. Men det räckte.

Den vanliga sättningen med trummor, bas, gitarrer och synt var förstärkt med en liten blåssektion bestående av trombon och trumpet, vilket verkligen lyfte de gamla punklåtarna.

Energifyllda. Eva Kopp och Jessica Löfgren efter konserten med Iggy Pop i Filadelfiakyrkan. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Eva och Jessica fylldes av energi

Jessica Löfgren, Östermalm och Eva Kopp, Kungsholmen var två av konsertbesökarna. De var, liksom alla andra Mitt i pratade med efter giget lätt lomhörda – men glada.

– Jag tyckte det var väldigt bra. Framför allt var det energigivande. Han är ju något av en naturkraft och åldern till trots så har han det fortfarande, säger Jessica.

– Håller med. Verkligen mycket energi och mycket driv, tycker Eva.

Var det första livemusiken ni ser efter pandemin?

– Jag var faktiskt på Rosendal Garden Party igår och såg både Wet Leg, som jag är väldigt förtjust i, och Florence + The Machine. Det var förvisso utomhus så Iggy idag var första inomhuskonserten. Kanske ett superspridarevent? Vi avvaktar och ser om vi blir sjuka, skrattar Jessica.

Det kanske kan vara värt det..?

– Ja, det kan det faktiskt vara, säger de båda.

Några fler konserter inplanerade?

– Ja! Vi ska åka på Rammstein i Göteborg!