Den senaste tiden har det varit mycket skriverier i media om alla de tuffa utmaningarna för stadens bryggerier. Samtidigt så skall vi inte glömma att det händer många positiva, roliga och spännande saker. Jag sitter själv med i styrelsen för vårt skrå, Gothenburg Brewers Guild med anor från 1661. Där ser vi på nära håll ser vilken fin sammanhållning och samarbetsvilja det finns mellan de 38 medlemsbryggerierna i stan.

För att hitta nya intäkter och kundgrupper så har flera av dem öppnat egna restauranger och pubar inne i stan eller ute vid sina bryggerier.

Den här trenden berikar staden med ännu högre attraktionskraft och lockar såväl göteborgare som det drar hit fler turister. Göteborg & Co arbetar hårt med att marknadsföra staden för sitt breda utbud av bra restauranger och gott om bryggerier att besöka.

Hantverksbryggerierna som vi kallar dem, fick en stämpel att det mest bryggdes skumma och svåra ölsorter. Man skall ju inte glömma att 85% av stadens öldrickande invånare helst dricker en ljus lager. Därför brygger i princip alla Göteborgsbryggerier även den typen av öl.

Bortsett från att staden firar 400 år, så är det även tioårsjubileum för några bryggerier i stan. Poppels, Stigberget och Två Feta Grisar.

I kommande nummer så tänker jag hålla er uppdaterade om vad som händer i Ölgöteborg.

I vilka olika områden hittar vi dessa ljusglimtar och vad kan du förvänta dig på plats? Det finns mellan 15-20 bryggerier som har mer eller mindre öppet för allmänheten eller driver egen restaurang, taproom som vi kallar det. Det finns gott om spännande utflyktsmål i Göteborg med omnejd.

Kontentan är att Göteborg som ölstad håller världsklass!