Kunglig kortege med häst och vagn, tal till göteborgarna från Börsens balkong, invigning av Jubileumsparken och hamnbadet i Frihamnen samt fest- och galakonsert med GöteborgsOperan. Det är inte lite som står på programmet när Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia kommer för att fira Göteborg 400 år den 4 juni.

Vän av ordning frågar sig såklart varför?

Personligen tror jag att det är ett försök att förvirra honom, då det faktiska läget dessvärre är detsamma som senast han var på plats, den 5 september 2021, för att ge lite kunglig glans till invigningen av nya Hisingsbron. 

Resultatet? ”Stökigt och rörigt” konstaterade kungen. Han tyckte i och för sig att själva bron var ”fin och bred”, men det var väl också allt.

Knappt två år senare är han så tillbaka, den här gången i sällskap med självaste drottning, och tvingas såklart återigen landa på mer eller mindre samma plats som senast – mitt i det fantastiska hålet kallat ”Västlänken, Station Centralen med omgivning, inom stadsdelen Gullbergsvass i Göteborg”.

Kan vi inte köra Bernadotterna i galavagn runt gatorna i Lorensberg istället? Från Götaplatsen, längs Berzeliigatan, söderut via Sten Sturegatan och Skånegatan, en tvär gir höger för att slippa se eländet Korsvägen och upp längs Skånegatan. Allt i en ändlös loop av förträffliga Jugendhus och sekelskiftestrivsel. Och får man feeling och vill vara lite wild and crazy kan man alltid svänga av Tegérsgatan höger och runda tillbaka längs Burgårdsgatan med sina blommande förträdgårdar.

Men icke då, här kör vi företrädarna för landets mest långlivade dynasti raka vägen till Operan och Frihamnen där staden är som allra stökigast och rörigast. 

Himla skönt att man slipper vara kung.