Han vill inte träffa dig i påsk

I ur och skur finns dom där, Magnus Lind och hans kollegor vid polisen i Enköping-Håbo. Också när solen förhoppningsvis skiner och du med fullpackad bil är på väg ut i helgtrafiken. Här ger Magnus rådet att lämna klockan hemma när du förbereder din resa i påsk.

  • Publicerad 09:28, 29 mar 2021

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Lägg till en timma i körtid eller ännu hellre, glöm klockan över huvud taget

När vi tog bilden ovan var det så mycket regn och rusk att blixtljuset från kameran speglade sig i bilens våta blinkande lampor, och skapade en dramatik i överkant.

Jag är säker på att gruppchefen Magnus Lind vid Enköping-Håbo lokalpolisområde hellre skulle ha fotograferats i ett leende solsken.

Men vädret är en del av verkligheten som vi inte kan göra något åt. Däremot så mycket annat för att slippa träffa Magnus och hans kollegor i påsktrafiken.

– Lägg till en timma i körtid eller ännu hellre, glöm klockan över huvud taget, säger Magnus Lind. Du är faktiskt ledig och är på väg för att ha trevligt. Använd istället energin till att ha koll på trafiken runt omkring dej.

Vi har tidigare berättat om det som poliser runt om i landet kallar Enköpingsmodellen.

– Helt enkelt att vi inte enbart transporterar oss på E18 och de andra stora vägarna genom vårt område, fortsätter Magnus. Vi är hela tiden beredda att göra trafikingripanden, kollar bilar i vår närhet, och letar efter allt avvikande beteende.

Resultatet är förbluffande. Knappt någonstans i landet tas det så mycket stöldgods och grips så många påverkade bilförare som mellan Bålsta och länsgränsen vid Sagån på andra sidan Enköping. Eller tvärt om.

För mindre än en månad sedan hade polisen en Nationell trafikvecka över hela landet. Alltså även i Enköping-Håbo.

– Vi rapporterade 272 fortkörare, vilket kan verka mycket men är ganska så nära normalsiffror för oss, om det över huvud taget går att använda ordet normalt vid lagöverträdelser.

Trafikveckan är årligt återkommande och har olika teman. Den här gången var det med koncentration på tätortstrafiken. Överraskningar?

– Det var nog snarare några bilister som blev överraskade eftersom de inte hade klart för sig att körkortet dras på 30-sträckor så fort hastigheten går över 50 km. Det räcker alltså med 51 förbi en skola där skylten säger 30.

Nu står påsken för dörren. Tre stora vägar i området, E18 med stockholmstrafiken, 70:an med skidåkare till och från dalafjällen och den ständigt underdimensionerade 55:an, alltså Strängnäsvägen.

Laddar polisen extra inför helgen?

– Jag är försiktig med ordvalet, men vi skärper övervakningen med de resurser vi har vilket inkluderar trafikenheten från Uppsala.

Några extra råd förutom att lämna klockan hemma?

– Att inte ha en i förväg bestämd tid då du har tänkt dig vara framme är faktiskt det viktigaste. Plus självklart att hålla fartgränser och avstånd. En sak till, tänk på att inte överlasta takboxen.

Magnus Lind skrattar åt min liknelse att en del överlastade Suv:ar på väg mot Dalafjällen gungar fram som skepp i storm.

– Exakt, och tyvärr får bilen helt andra egenskaper när tyngdpunkten hamnar för högt. Sker detta sedan i kombination med felaktigt ringtryck kan det bli riktigt illa.

Så kolla däcken, lasta inte för mycket och ta extra gott om tid. Då slipper du träffa Magnus Lind och hans arbetskamrater. De vill förresten inte träffa dig heller.

Glad Påsk, vänner trafikanter!

Låt sitta över påsk

Nu ska det vara vår – och vi får plocka av vinterdäcken onsdag 31/3. Du får ha dubbdäcken på över påsk om du vill (fram till den 15/4), vilket alltid kan vara en bra idé.

Inte ens en hand

Varför inte fler frågor runt självstyrande bilar där föraren inte ens behöver hålla en hand på ratten? Honda Legend först ute med nivå 3 på 5-gradig skala (gäller motorväg).

Fler följer Mitt i

Volvos val av All Weather-däck till nya elbilar. Allt fler motorexperter ansluter sig till Mitti:s omdöme för två veckor sedan: Inte bara dåligt fäste på vinterväg, utan helt enkelt uruselt.

Asfalteringsarbeten på Rösaringvägen i Bro

Så påverkas trafiken. Asfalteringsarbete kommer ske längs Rösaringvägen med start idag, sedan pågår arbetet under denna och nästa vecka. Väntetider kan uppstå för dig som färdas via området.onsdag 21/4 13:00

Markanvisningstävling på gång i Bro centrum

Stora parkeringen ska förändras. Inom ramen för "Omdaning Bro" och projektet att skapa ett nytt Bro centrum planerar kommunen för att gå ut i en markanvisningstävling som bland annat rör stora parkeringen vid centrum.onsdag 21/4 10:14