I och med detta har jag börjat nära ett intresse som kan delas upp i två skåp: Matsvinnskylen och vuxenfrysen.

Kanske är detta året då jag kommer börja att ha matlåda på riktigt? Eftersom det blivit vanligt i vårt sönderstressade samhälle, att kunna köpa färdiglagade matlådor i mataffären, så är detta nu min plånboks heliga graal. Om jag har riktig tur finner jag dessa lådor till rabatterat pris på grund av kort datum. Detta har tidigare varit en outforskad del av mat­affären som jag nu gärna besöker. Jag är den första att erkänna att köttbullar med potatismos smakar lika bra för halva priset.

Men det finns något ännu bättre. Något euforiskt, nästan. Och ett nytt intresse: Att göra klipp till min alldeles egna frys. Vuxenfrysen.

Kanske mitt bidrag till nyordslistan 2023. Jag pratar alltså om min nya stora frys jag fick på köpet när jag flyttade strax innan jul.

Med fast grepp öppnar jag frysen som är lika stor som i ett riktigt hem. Ungdomens tid med frysfack är ett minne blott. Jag ser mig själv fylla detta kylslagna skåp med rabatterade varor av alla dess slag – bröd, ost, kött och grönt.

Det yttersta beviset på att man är riktigt vuxen är kanske till syvende och sist att finna glädje i att få lägga in ett kilo fläskstek till aggressivt rabatterat pris på kötthyllan i vuxenfrysen.

Dörren till frysen står vidöppen, självklart korta stunder. Bara fram­tiden kommer att utvisa vilket kap jag kommer stoppa in i facket härnäst. Kanske blir det rent utav ett storkok som räcker till både middag och matlåda av det hela. Därmed sluter jag då också cirkeln i mitt nya ekonomiska liv – i minus 18 grader.