Årets företagare Sanja Jagustin, vd på hemtjänstföretaget CuraNova, säger sig tycka om utmaningar, och vägen från att starta eget företag till att idag ha över 60 anställda har kantats av flera.

För Sanja började resan in i svenskt näringsliv när hon i början av 2000-talet tog flyttlasset från Kroatien till Sverige, läste till socionom och till slut började arbeta på Stockholms stad.

 – Jag kommer ihåg när jag börjat jobba på stadsdelsförvaltningen och skulle ringa överförmyndarnämnden och prata svenska. Det var jätte-svårt, jag förstod inte hälften och fick använda google translate när jag pratade i telefon!

Under tiden som biståndshandläggare motäldreomsorgen föddes en nyfikenhet till att se hur de beslutsfattandet påverkade arbetet ”nere på golvet”.

– Jag blev mer och mer nyfiken på utförar-sidan och att se hur allt fungerar i praktiken. Så 2012 startade jag företaget med min man, och sedan dess har vi drivit det tillsammans, säger hon och fortsätter,

– Det är väldigt roligt, och såklart mycket utmanande ibland. Men vi känner att vi gör ett gott jobb. När kunder ringer till oss och uttrycker sin tacksamhet och säger att det fungerar bra så betyder det väldigt mycket.

Fungerar det som en drivkraft för dig?

 – Ja, absolut. Det är roligt när man ser att det fungerar i praktiken. För det är väldigt lätt att skriva en definition och berätta för någon hur man ska göra, men när man befinner sig i en situation och ska lösa problem eller stora utmaningar, då är det upp till bevis. När man klarar av det blir man väldigt stolt och glad, och det värmer mitt hjärta att de äldre tycker vi gör ett gott jobb.

Sanja Jagustin Christiansson tar emot Huddinges Affärer i CuraNovas lokaler som ligger ett stenkast från Sjödalstorget i Huddinge centrum. Kontoret är ett av företagets tre, som ligger utspridda i södra Stockholm. En ansökan har nyligen skickats in för att de ska börja arbeta även i Haninge kommun. Så snart kan företaget komma att expandera ytterligare.

 – Jag tycker långsiktighet med kvaliteten ifokus är viktigt – vi vill finnas kvar under lång tid och ha en god kvalitet på arbetet vi gör. Jag tycker att vi är på god väg där. Vi har personal som jag känner mig trygg med, och som arbetet hos oss länge. Och vi har blivit större och utvecklat vår organisation.

Trygghet är ett återkommande ord när Sanja berättar om de mål hon ser med arbetet i framtiden. Både för personalen, och för brukarna och deras anhöriga.

– Kvaliteten måste få stå i fokus. Vi arbetar med människor, inte datorer. Möten och känslor är jätteviktiga, och detta jobb är så dynamiskt.

– Man kan inte göra en beräkning för hur det kommer att se ut näst vecka, för kunderna kan försvinna på ett naturligt sätt, eller bestämma sig för att flytta till ett äldreboende. Sen kan vi över en natt få fem nya kunder som ska planeras in till nästa dag.

När coronapandemin bröt ut så kan man utan att överdriva säga att vardagen vändes upp och ner för företag inom vård och omsorg.

– Vi såg en rädsla hos våra kunder och dess anhöriga, och att de gärna ville se att högst en eller två personal kom, och använde skyddsutrustning. Så vi anpassade oss till det och såg till att ha en struktur för att det skulle fungera.

Att brukare ska känna en trygghet i att det kommer samma personal har ända sedan före-tagets start varit viktigt menar Sanja.

– Det fungerar inte i praktiken att inte ha kontinuitet – folk känner inte trygghet om det kommer många olika personal. Man tappar rutinerna och kund och brukare måste förklara sina rutiner och så vidare på nytt varje gång.

Sanja berättar om hennes målsättning att de med svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden ska få kunna ges en chans hos CuraNova. Att personalstyrkan speglar ett mångfaccetarat samhälle med människor med olika ursprung har dessutom visat sig vara en stor fördel i matchningen mellan brukare och personal.

– Att anställa människor med olika kulturella bakgrunder tycker jag berikar oss. Vi har läkare, tandläkare och andra med hög utbildning som sitter här i många år utan att få ett arbete. Men får man bara en chans så kan man genom arbete komma in i ett samhälle på ett helt annat sätt.