#ettsthlm

Svarar. David Sund, gruppchef för Skärholmens lokalpolisområde vill ha färre masskontroller och mer riktade insatser. Foto: Arkivfoto: Jonas Grönvik

Polisen: "Stopp och kontroll" ger sämre resultat

Masskontroller av ungdomar ger inte så bra resultat just nu och skapar onödiga motsättningar, menar David Sund, polisens gruppchef i Skärholmen. ”Nu riktar vi resurserna bättre så att färre oskyldiga visiteras”, säger han.

  • Publicerad 12:00, 7 nov 2020

Det känns mer kränkande för dem när de blir visiterade och inte har något på sig.

– Övervåld och rasistiskt språk tar jag självklart avstånd ifrån. Men i huvudsak tycker jag att vi använder de verktyg och maktmedel som vi har stöd för i lagen.

Det säger David Sund, gruppchef för lokalpolisområdet Skärholmen, som kommentar till förra veckans artikel, där Bredängskillar anklagade poliser för maktmissbruk.

Unga protesterar mot ständiga poliskontroller

David Sund delar inte bilden av att ungdomar blir stoppade och kontrollerade utan skäl.

– Vi behöver inte hitta på anledningar. De lagar vi har är tillräckliga, säger han.

Förra veckans artikel väckte diskussion.

David Sund räknar upp de viktigaste skälen till att en person stoppas och kontrolleras. Dit hör att befinna sig i sällskap med kända ”fokuspersoner” eller att befinna sig på en ”hotspot” för brott och/eller narkotikaförsäljning.

– Jag vet att ungdomar ibland känner sig orättvist kontrollerade. Men jag ser det som ett större problem att 13-åringar i vårt område systematiskt fasas in i kriminalitet av utstuderade ligor. Det är det vi jobbar mot.

Förekommer rasprofilering?

– Tyvärr är det ofta sådana signalement vi får in: ”arabiskt utseende” till exempel, vad det nu betyder. Men det har snarare med befolkningssammansättningen att göra, än att vi skulle profilera utifrån etnicitet.

Vart ska unga vända sig om de tycker att ni gör fel?

– Vi har områdespoliser ute på stan, kontaktpoliser i alla skolor och det finns fältassistenter som de kan ta upp sånt här med. De flesta ingripanden går att förklara och prata om.

Samlades .Ett 40-tal ungdomar träffades i Skärholmen i oktober för att berätta om sina erfarenheter av polisarbetet. Foto: Petter Beckman

Vad skulle du vilja göra annorlunda?

– Vi skulle behöva vara fler poliser som hinner dröja sig kvar och förklara. Och vi skulle behöva komma in tidigare i ungdomarnas liv.

– Vi kan också bli bättre på att våga lägga tid och resurser på bra spaningsärenden istället för att masskontrollera i centrummiljöer. ”Stopp och kontroll”-metoden har många nackdelar för oss just nu. Den skapar motsättningar och ger inte särskilt goda resultat.

Hur menar du?

– I dag är det ovanligare att hitta vapen och narkotika på ungdomarna, vilket visar att metoden faktiskt har gett resultat. De vågar inte helt enkelt. Men det känns också mer kränkande för dem nu när de blir visiterade och inte har något på sig.

– Vi ser också att det har burit mer frukt när vi har lagt tid på större ärenden mot strategiska personer. Våra kontroller blir mer träffsäkra då och färre oskyldiga blir visiterade, säger David Sund.

Stoppad av polisen – 40 gånger: ”De är inte rasister”

Målet: Minskad konflikt mellan polis och unga

Närvaro. Bredängstorget är en av de platser i Stockholm som polisen betraktar som en "hotspot".

Hur kan polisen jobba bättre?

I en serie artiklar har vi diskuterat polisens "stopp och kontroll"-metoder. När arbetet mot gängkriminaliteten trappas upp ökar risken att oskyldiga unga känner sig felaktigt behandlade. Hur ser lösningen ut? Hur tänker du? Maila gärna!