Replik – till debattinlägget ”Fördomar om psykisk ohälsa skördar fler liv än zombies”

Lena Huss och Anna Quarnström lyfter en otroligt viktig fråga i sin debattartikel, nämligen psykisk ohälsa och fördomar kring detta. Psykisk ohälsa är ett samhällsproblem vi alla måste ta på största allvar och den debatt som pågår kring psykisk ohälsa, framför allt hos unga, är livsviktig.

Vi är en förebild för unga och vi bidrar gärna till att frågan debatteras och får den uppmärksamhet som den förtjänar. Däremot vill vi bringa klarhet i en del missförstånd och påståenden i debattartikeln.

Stämmer inte

Lena Huss och Anna Quarnström skriver ”Inför Halloween skulle Gröna Lund ha en särskild attraktion, ett skräckens hus med zombies och galna clowner. Därför rekryterades skådespelare som ska gestalta dessa karaktärer. Dessutom sökte man en person som skulle vara bipolär, vilket enligt Gröna Lund innebär att man är skräckinjagande och helt enkelt galen”. Det här stämmer inte.

Vi har aldrig pratat om diagnoser i våra rekryteringsannonser och psykisk ohälsa är varken något vi vill raljera över eller skapa ett stigma kring. Gröna Lunds allra viktigaste värdegrund är att ”alla är lika välkomna alltid” och mångfald är en av våra viktigaste frågor både när det gäller gästmötet och rekryteringen av våra medarbetare.

Har ändå gjort fel

Men däremot har vi felat i detta på andra sätt, vilket jag vill klargöra nedan.

På Halloween har vi fem skräckhus med olika historier som ska förstärka skräcktemat i huset.Ett av husen heter ”House of Nightmares” där historien bygger på den mystiske Dr Morphio som utför experiment på sina sömnpatienter för att försöka extrahera deras mardrömmarna ur deras huvuden för att få mardrömmarna att komma till liv på riktigt.

Aktörerna inne i House of Nightmares spelar alltså Dr Morphios patienter. Inget i våra manus för dessa karaktärer anspelar på psykisk ohälsa, utan karaktärerna är snarare mardrömshärjade och har blivit utsatta för hemska experiment av den onde Dr Morphio.

Oansvarigt och olämpligt

Däremot har vi använt oss av uttryck som ”galen patient” när vi beskrivit karaktärerna i våra jobbannonser, vilket var oerhört oansvarigt och olämpligt av oss. Dessutom har enskilda medarbetare använt sig av ordet ”bipolär” under minst en av våra utbildningar till skräckhuset.

Vi är oerhört ledsna för hur vi uttryckt oss och tar fullt ansvar för vårt agerande. Vi omformulerade våra jobbannonser och vi samtalade direkt med de berörda medarbetarna som uttryckte sig olämpligt. Vi bad även om ursäkt till våra medarbetare som fick höra detta på utbildningen och vi förde ett samtal kring det.

Vill gärna lyfta debatten

Vi har som mål att våra gästers mångfald ska speglas av våra medarbetare och vi jobbar aktivt med mångfald när vi rekryterar. Vi är övertygade om att vår styrka ligger i våra olikheter. Hos oss spelar det ingen roll vem du älskar, var du kommer ifrån, hur du identifierar dig eller vad du har för förutsättningar.

Hos oss är alla lika välkomna alltid, så väl gäster som medarbetare. Och vi är gärna delaktiga i att lyfta debatten för att bryta de fördomarna som finns.