Att unga människor dödar varandra är en stor tragedi som har pågått alldeles för länge. Vi vill tacka för det enorma engagemang som nu sjuder runt om i Skarpnäck, skriver den grönblå majoriteten. Bilden: Demonstration vid Skarpnäcks kulturhus 28 april 2022. Foto: Anders Björklund

Replik: Skjutningarna är ett misslyckande för hela samhället

Om fältassistenter vore svaret så skulle inte skjutningar förekomma i alla de stadsdelar där dessa finns. Det är trist att socialdemokraterna gör partipolitik av en tragedi där unga människor mist livet, skriver den grönblå majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

  • Publicerad 12:15, 24 maj 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Ingen regering verkar vilja ta ansvar för en misslyckad integration.

REPLIK på S-inlägget "Sluta spara - satsa på tryggheten i Skarpnäck".

Skarpnäck har drabbats av en oerhörd tragedi där unga människor mist livet. Vi i den politiska majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd vill djupt beklaga sorgen till de anhöriga, och tacka för det enorma engagemang som nu sjuder runt om i Skarpnäck.

Det är tyvärr trist att socialdemokraterna passar på att göra partipolitik av människoöden i sin debattartikel i Mitt i den 3 maj. Om nu fältassistenter vore svaret så skulle väl inte skjutningar förekomma i alla de stadsdelar där dessa finns, tex i Farsta eller i Enskede-Årsta-Vantör. 

Ingen vill ta ansvar

Att unga människor dödar varandra är en stor tragedi och ett misslyckande för hela samhället, det har pågått alldeles för länge och ingen regering verkar vilja ta ansvar för en misslyckad integration.

Att skapa ett tryggt samhälle med ett starkt socialt skyddsnät är ett långsiktigt arbete och vi måste kunna hålla två saker i huvudet samtidigt. Snabba åtgärder som fler poliser på gatorna är en del men det är lika viktigt att vi kan skapa en meningsfull fritid för våra unga.

Ambitionen har höjts

I Skarpnäck har vi låtit förvaltningen själva organisera sitt arbete och under många år har ambitionerna höjts och Skarpnäckslyftet varit den arbetsmodell som förvaltningen valt.

Där jobbar de tillsammans med områdesvärdar, Stiftelsen på Rätt väg, bostadsbolagen Stockholmshem och Svenska Bostäder, Sociala insatsgruppen samt familjebehandlare, fritidslotsar och i nära samverkan med lokala områdespolisen, civilsamhället och lokala brottförebyggande rådet.

Stöttar vår förvaltning

Den grönblå majoriteten i Skarpnäck säger varken ja eller nej till fältassistenter men däremot gör vi allt vi kan för att stötta vår förvaltning att fortsätta sitt nära arbete med de unga och med de familjer som behöver stöd. Om de vill organisera om sitt arbete stöder vi det.

Tack till WeR1

Vi vill avsluta med att säga några ord till alla er som engagerat er och alla er som besökte stadsdelsnämndens möte den 28 april, och särskilt till WeR1. Tack! 

Era förslag och krav har tagits emot och ett svar kommer.

För den grönblå majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd: