Andelsägarlägenheter löser inte problemet. Vi ska förbättra livskvaliteten för alla boende samtidigt som vi ska bygga fler bostäder. Både hyresrätter och bostadsrätter, skriver Emilia Bjuggren (S). Foto: Mostphotos/Peter Knutson

Replik: Segregationen kan bara brytas om vi skapar ett Stockholm som håller ihop

Vi håller med om att det det behövs blandade upplåtelseformer i alla delar av vår stad. Men andelsägarlägenheter är inte lösningen på segregationen. Vi står fast vid löftet om att inte ombilda en enda hyresrätt i Stockholm om vi vinner valet, skriver oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

  • Publicerad 12:15, 18 aug 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Om det vore så enkelt som att en ny boendeform kunde lösa komplexa samhällsutmaningar skulle nog ingen kommunpolitiker tveka

REPLIK på inlägget "Svik inte de boende i Stockholms ytterområden, Magdalena!".

I sin debattartikel går Andelsägarbolagets vd samt ordförande till angrepp mot statsminister Magdalena Andersson (S). De anklagar statsministern samt oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) för att inte vilja bryta segregationen i Stockholms utsatta områden. Detta för att de, enligt artikelförfattarna:

1. Sagt nej till att ombilda allmännyttiga hyresrätter.

2. Inte vill införa den modell som deras företag har tagit fram för andelsägarskap.

Magstark argumentation

Det är en något märklig argumentation. För att inte säga magstark. Låt oss börja från början.

Vi socialdemokrater vill se fler bostäder i Stockholm med rimliga hyror. Vi vet att en stark allmännytta är ett viktigt verktyg för att nå dit, liksom en hög takt i bostadsbyggandet. Vi vet att Moderaternas ombildningar av hyresrätter inte leder till en bättre fungerande bostadsmarknad i Stockholm. Tvärtom.

Inte ett fungerande verktyg

De lägenheter som ombildats är ofta äldre och med lägre hyra. Ombildningarna leder till längre kötid hos bostadsförmedlingen och till ett sämre utbud av hyresrätter med rimlig hyra.

Ombildning är inte ett fungerande verktyg för att minska segregationen. Detta håller ju även artikelförfattarna med om. Vi socialdemokrater står fast vid löftet om att inte ombilda en enda hyresrätt i Stockholm om vi vinner valet.

Inte så enkelt

Artikelförfattarna pekar på andelsägarlägenheter som lösningen på segregationen. Innovation och nya lösningar är viktigt för att lösa problem. Men om det vore så enkelt som att en ny boendeform kunde lösa komplexa samhällsutmaningar skulle nog ingen kommunpolitiker tveka.

Vi delar artikelförfattarnas vilja att minska segregationen i Stockholm. Vi ska minska klyftorna och bygga en stad som håller ihop. Blandade upplåtelseformer behövs i alla delar av vår stad.

Fler åtgärder behövs

Det betyder att vi socialdemokrater vill bygga bostadsrätter i områden med många hyreslägenheter, och vi vill bygga fler hyresrätter i områden som präglas av bostadsrätter och villor.

Vi är samtidigt väl medvetna om att detta inte ensamt kommer lösa de problem vi har med segregation och klassklyftor. Betydligt fler åtgärder måste till. Jag kan lova att vi socialdemokrater inte kommer att svika de boende i Stockholms ytterstad.

Startar Fokus Järva

Om vi får styra Stockholm kommer stadsbyggnadsprojektet Fokus Järva startas. Vi ska förbättra livskvaliteten för alla boende samtidigt som vi ska bygga fler bostäder. Både hyresrätter och bostadsrätter.

Vi kommer också att satsa på skolan, socialtjänsten och fritidsaktiviteter. Mer än vad som görs idag. Vi socialdemokrater kommer göra allt vi kan för att ingen ung ska hamna i kriminalitet. Det är vår väg framåt för att bryta segregationen och för att skapa ett Stockholm som håller ihop.