STARKARE. Vårt parti är för ett tillräckligt skatteuttag för att finansiera ett tryggt samhälle med en stark välfärd, polis och försvar, men emot dyra marknadslösningar och ofinansierade skattesänkningar, skriver S-topparna Aida Hadzialic och Karin Wanngård. Foto: Michael Folmer, Mostphotos​

Replik: M vill inte prata om sitt eget misslyckande

Moderaterna försöker skrämmas med skattechock och stoppad valfrihet om S skulle vinna valet. Men de vill inte prata om de problem som finns när det gäller trygghet och välfärd som följt av deras skattesänkningar och utförsäljningar, skriver Aida Hadzialic (S) och Karin Wanngård (S).

  • Publicerad 06:15, 29 apr 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi har rekord
i skjutningar, samtidigt­ som de minskar i andra delar av landet.

REPLIK på M-inlägget ”En röst på S betyder högre skatter och avskaffad valfrihet”.

I flera månader har Moderaterna i Stockholm valt att hellre prata om Socialdemokraternas politik än sin egen. Syftet är uppenbarligen att skrämma väljarna med påståenden som saknar saklig grund, snarare än att locka med den egna politiken.

Gynnar enskilda intressen

I Region Stockholm har Moderaterna styrt i 16 år i rad. I Stockholms stad har Moderaterna styrt under 12 av de senaste 16 åren.

De problem som finns i Stockholm när det gäller trygghet och välfärd är ett resultat av att Moderaterna prioriterat skattesänkningar och utförsäljningar framför att garantera att sjukvårdens, skolans och omsorgens pengar går till verksamheterna och inte till gynnande av enskilda intressen. Tyvärr väljer Moderaterna att låtsas om motsatsen.

Rekord i skjutningar

Att vi har en vårdkris och landets längsta köer till akutsjukvården visar att sjukvården i Stockholm behöver en ny riktning. Sjukvården behöver fler vårdanställda och fler vårdplatser för att kunna ge vård efter behov.

Att vi har rekord i skjutningar, samtidigt som de minskar i andra delar av landet, gör det tydligt att det både var fel av regeringen Reinfeldt att avveckla polisutbildningen i Stockholm och att nu spara på förebyggande arbete i Stockholm.

Misslyckas med byggande

Att det blir allt svårare att hitta ett boende som vanliga stockholmare har råd med samtidigt som Moderaterna misslyckas med byggande, och säljer ut hyresrätter med rimlig hyra, gör nu att allt fler lämnar Stockholm.

Det är om detta Moderaterna inte vill prata och det är därför vi ser alltmer vildsinta och osakliga debattinlägg. Moderaternas finansregionråd Irene Svenonius har till exempel dragit paralleller mellan Socialdemokraternas politik och Sovjetunionen likväl som Östtyskland. Och det är i detta spår de bägge moderaterna Lars Rådén och Dennis Wedin fortsätter.

Försöker skrämmas

Nu försöker Moderaterna skrämmas med en skattechock, stoppad valfrihet och med Vänsterpartiets politik. I sak har de inga argument.

Vi socialdemokrater är för valfrihet men mot stora vinstuttag från välfärden.

Vårt parti är för ett tillräckligt skatteuttag för att finansiera ett tryggt samhälle med en stark välfärd, polis och försvar, men vi är emot dyra marknadslösningar och ofinansierade skattesänkningar. Samtidigt har vi som parti visat att vi kan samarbeta med alla demokratiska partier.

Tydliga prioriteringar

I höst går vi socialdemokrater till val med vår egen politik.

Våra prioriteringar är tydliga.

 Ta tillbaka kontrollen för att ge vård i tid efter behov. Vårdens pengar ska gå till vård.

Jämlik skola för alla. Barnens framtid är ingen marknad.

För en tryggare Stockholmsregion: bekämpa brotten och dess orsaker.

Framtidens Stockholm behöver fler bostäder, grön tillväxt och bättre kollektivtrafik.

Vägval för Stockholm

Vi skulle därför vilja uppmuntra Moderaterna att förhålla sig till vår politik om de önskar föra saklig debatt.

Om den största kritiken mot Socialdemokraterna hittas genom att leta argument i Vänsterpartiets partiprogram föreslår vi att Wedin och Rådén i framtiden söker deras representanter.

I övrigt välkomnar vi en debatt om vilken väg Stockholm ska välja framöver. Vi är övertygade om att Stockholm kan bättre.