"Vad tycker du? Skall vi höja boten till bolaget för felparkerad cykel från 250 kr till 1 100 kr?" KD bjuder in till ett öppet möte på Södermalm för att diskutera idéer och lösningar. Foto: Mostphotos

KD kräver krafttag mot elsparkcyklarna

Tvingande foto av rätt parkerad elsparkcykel, parkeringsförbud vid T-banans nedgångar och hastighetsbegränsning nattetid till 15 km/h. Det är några av de många förändringar vi vill se för att åtgärda elsparkcykelkaoset, skriver KD på Södermalm och i Stockholms stad.

  • Publicerad 06:15, 27 okt 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi kunde alla nyligen läsa om galleristen Björn Wetterling på Södermalm som blev brutalt påkörd bakifrån av en person på elsparkcykel och fick armarna krossade. I Västerås har en man dött efter att ha cyklat in i en felparkerad elsparkcykel. Vårdpersonal vittnar om kraftigt ökande vårdinsatser relaterade till elsparkcyklar. 

Dessutom vet vi att många – med rätta – är allvarligt upprörda över att sparkcyklarna ligger slängda över hela stan. Allt det här är mycket illa. Det finns naturligtvis goda sidor med att stockholmare enkelt kan förflytta sig över staden, men som det ser ut idag är kaos det enda relevanta begreppet. 

Parkeringsförbud

Kristdemokraterna på Södermalm vill ta i med kraft mot elsparkcykelkaoset. När nu stadens regelverk ses över kräver vi riktigt effektiva åtgärder. Här är några av de många förändringar vi vill se:

Ett maxantal elsparkcyklar för uthyrning. 

Tvingande foto av rätt parkerad elsparkcykel. 

Parkeringsförbud vid T-banans nedgångar. 

Hastighetsbegränsning nattetid till 15 km/h. 

Flera lågfartsområden. 

Bolagen ska också förbinda sig att flytta felparkerade elsparkcyklar inom två timmar.

KD kommer dock inte nöja sig förrän situationen på riktigt är ordnad. Vad tycker du? Skall vi höja boten till bolaget för felparkerad cykel från 250 kr till 1 100 kr eller finns det effektivare åtgärder?

Vi i KD Stockholm kommer inom kort att bjuda in Söderborna till ett första öppet möte för att diskutera era idéer kring detta och andra frågor som gör Södermalm till en ännu bättre plats att leva på. Därefter kommer vi att ordna möten i flera delar av Stockholms stad.