Polisen arbetade på platsen i Husby natten och morgonen till förra tisdagen, då en person sköts till döds. Foto: Sal Idriss/Byrd

Debatt: Vakna Löfven, ta våra liv på allvar!

"Regeringen har presenterat ett åtgärdsprogram för gängkriminaliteten, men hur ser strategin ut för att förhindra att barn och ungdomar växer upp och blir offer för det dödliga gatuvåldet, skriver den svensk-kurdisk skribenten Shamm Shamayi Salih i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 9 jun 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

På mindre än 36 timmar har tre män mördats. Tre offer. Någons son, någons bror och någons pappa. Dödskjutningarna som sker runt om i våra förorter är en kollektiv sorg för oss alla förortsbor. Att unga människor dör får inte begränsas eller bli till en siffra i dödskjutnings statistiken. 

Jag är så trött på att politiker inte ser att vi från förorten blöder. Jag är så trött på att vi människor värderas beroende på var i staden vi bor. Jag är trött på att mödrar måste gå på sina söners begravningar. Detta är unga människor med drömmar, hopp och planer för en god framtid. Dessa offer är inte bara en siffra i dödsskjutningsstatistiken utan det är liv vi talar om. Hur många mord behöver ske för att ni ska vakna upp och ta våra liv på allvar? 

Inga konkreta lösningar

Stadsminister Löfven, du säger att samhället blöder men ändå finns inga konkreta lösningar. Jag är trött på att det enda du kan bidra med är att sätta in polisiära insatser. När ska ni förstå att polisen aldrig kommer att kunna lösa ojämlikheten i förorterna. Utanförskap, våld och segregation är bara några av alla de termer som används för att beskriva problematiken i våra hemtrakter.

Regeringen har presenterat ett åtgärdsprogram för gängkriminaliteten, men hur ser strategin ut för att förhindra att barn och ungdomar växer upp och blir offer för det dödliga gatuvåldet? Hur ska både brotten och deras bakomliggande orsaker bekämpas, för en hållbar framtid för alla? Hur ska vi säkerställa att alla barn och ungdomar får växa upp i en trygg miljö med fungerande bostäder, vård, skolor och socialt stöd? Våra förtroendevalda och våra myndigheter har den yttersta makten, men ansvaret delas av hela samhället, där ingår du och jag. Vi delar alla en kollektiv sorg över de liv som aldrig fick levas.

Vem som helst kan bli offer

Det går inte att förneka att Sverige toppar dödsskjutningsstatistiken. Jag själv som arbetar som frilansjournalist med olika bolag, profiler och artister runt om i landet varnar er alla: Om detta inte stoppas med kraftfulla tag kan vem som helst bli offer.

Sverige blöder, vart är vi på väg? Mitt hjärta blöder för er mammor som mist era söner och för er som gått bort. Det blöder för att Sverige ännu en gång misslyckats att ge er chansen att växa upp i ett tryggt område.

Vi snackar om att länder runt om i världen blöder, men det känns nu som att vi, här i Sverige, lever i ett krigsdrabbat land där helikopter och sirener hörs mer än fåglarna som sjunger och barnen som leker. Om vi inte gör något åt saken nu kommer alla att drabbas.