Från Stadshuset i Stockholm är det mer än 15 mil till närmsta SHL-match när ishockeysäsongen drar igång igen i höst. Djurgårdens sorti ur hockeyns finrum är, oavsett vilka lagsympatier man bär på, tungt för idrotten i huvudstaden.

Ansvaret för den nyligen avslutade säsongen vilar på ledning och spelare i laget men det är också en naturlig konsekvens av att det är betydligt svårare att vara en framgångsrik ishockeyförening i Stockholm än i många andra delar av landet.

Utbudet av isytor sämst i landet

Både på grund utav stor konkurrens från andra idrotter och evenemang om sponsorer och åskådare men också för att utbudet av isytor är sämst i landet bland alla jämförbara kommuner.

När jag under 2017-2018 var ordförande för idrottsnämnden i Stockholm träffade jag flera gånger Stockholms ishockeyförbund och en av flera saker som fastnade hos mig var den insikt de hade om spontanidrottens betydelse för såväl bredden som eliten.

Misstag att riva uterinkar

Ett misstag som staden gjort är att riva eller bygga in alla uterinkar. Vi har alldeles för få isytor för spontanspel. Samtidigt har staden lagt konstgräs på allt fler grusplaner vilket gjort dem svårare att spola vintertid för skridskoåkning. Istället är de tomma döda ytor halvårsvis, det är inte försvarbart.

Under varje konstgräsplan som anläggs behöver det prövas att läggas antingen kylrör eller värmeslingor så att ytorna kan användas året runt, det skulle ge ett betydande tillskott av spontanytor. Målet är att mängden sådana planer ska öka kraftigt.

Rågsved och Sköndal

Vi påbörjade det arbetet med ett pilotprojekt i Rågsved och efter maktskiftet i Stadshuset hösten 2018 har vi i partiet genom effektivt oppositionsarbete drivit majoriteten framför oss för att fler sådana projekt ska sjösättas, nu senast i Sköndal.

Stockholm står inför fler kriser än hockeykrisen, klimatkrisen är en ödesfråga för vår generation att finna en lösning på. Att ta tillvara på den kyla som uppstår när simhallar värms är att spara på stora mängder energi.

Sambygg med ny ishall

Socialdemokraterna föreslog redan 2020 att Skarpnäcks planerade kommande simhall skulle sambyggas med en ny ishall i området för att minimera energiåtgången och lösa bristen på rinkar.

Vi är beredda att gå ännu längre och göra en inventering av de ytor där det vore klimatsmart och möjligt att anlägga isytor i Stockholm stad, framförallt i anslutning till simhallarna.

Efter att idrotten i många decennier varit nedprioriterad i Stockholms stad, oavsett färg på majoriteten, började Socialdemokraterna 2014 att ta tag i problemen och fördubblade de årliga anslagen till idrottsinvesteringar med den så kallade idrottsmiljarden.

Litar på privat kapital

Det är synd att nuvarande majoritet inte fullföljt satsningen utan istället förlitar sig på att privat kapital ska komma in och göra jobbet. Sett till de skuggbudgetar som lagts i kommunfullmäktige från oss i Socialdemokraterna har högern under mandatperioden röstat ner nästan en miljard i idrottsinvesteringar, något som skulle ha sett till att bland annat satt spaden i marken för fler ishallar.

Med fler spontanytor och fler ishallar skulle fler unga killar och tjejer börja spela hockey och de skulle få bättre och fler istider, som det ser ut i resten av landet. Vi skulle kunna bygga upp en hockeykultur i huvudstaden igen med spelare bärandes ett stockholmshjärta och ge föreningarna en helt annan förutsättning att verka.

Lider med spelarna

Jag har själv spelat både med och mot en del av de spelare som var med och degraderades till hockeyallsvenskan, jag lider med dem. Själv sneglar jag över vattnet från riksdagshuset mot Stadshuset och ser fram emot att börja ta tag i de här och många fler frågor när Stockholm byter majoritet i höst.