Hammarby hockey får träna i hallar långt utanför Södermalm. Nu vill ledningen tillbaka till Södermalm men en rejäl satsning av staden på en fullstor ishall. Foto: Arkivbild: Johanna Lundberg

Debatt: Satsa på en fullstor ishall för hockey nu

Gör Stockholm till en ishockeystad igen, uppmanar representanter för Hammarby hockey. De vill att staden skyndar på satsningen på en fullstor ishall på Södermalm.

  • Publicerad 06:15, 18 jan 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Då och då dyker det upp människor som påstår att Stockholm inte är en stad för vinteridrott. Som om själva stadsfenomenet på något vis stod i kontrast till is och snö. Inget kunde vara mera fel. En snabb titt på statistiken visar till exempel att huvudstadens stora klubbar är mer framgångsrika i ishockey än i fotboll. Stockholmshockeyn samlar 40 SM-guld. Fotbollen bara 24.

Historiskt är Stockholm alltså en stark ishockeystad. Det handlar snarare om att förutsättningarna här har eroderats. Ingenstans är det tydligare än på Södermalm. Här kollapsade bokstavligen ishallen för något år sedan på grund av brist på underhåll.

Tillfällig ishall

Just nu reser Stockholm Stad en tillfällig ishall på Zinkensdamm. Det är en provisorisk tältlösning som reses på platsen för den gamla ishockeyhallen. Låt oss börja med att säga att det är en i grunden bra sak. Det är en snabb lösning som ger ishockeyn tillgång till träning på is som annars inte skulle varit möjlig. Vi är glada för att staden här handlat ganska resolut.

Men det är också en i högsta grad tillfällig lösning. Hallen skapar isyta och träningsmöjligheter, men är tämligen långt ifrån att möta hockeyns behov. För oss som värnar hockeyn på Söder är det viktigt att det här inte blir långvarigt. Det tillfälliga bygglovet gäller i tio år, med möjlig förlängning i ytterligare fem år. Femton år är en alldeles för lång tid för en tältlösning på Zinken.

Inte årtionden

Vi har respekt för att en planering för en ny ishockeyhall på Zinken kan ta tid. Men inte för att det ska ta årtionden. Just eftersom processerna är så långa är det viktigt att de startar nu. Vi kan inte låta en tältlösning bli permanent, inte heller vänta tills situationen återigen blir akut.

Det är viktigt för Zinkensdamm med en fullstor ishall. Omvänt vore det också en stor möjlighet för ishockeyn, inte bara i Stockholm, utan i Sverige som helhet om staden nu tog chansen och gjorde något bra på Zinkensdamm. En hall med läktare på Södermalm kommer att vitalisera hockeyn, på samma sätt som bandyn och handbollen vitaliserats av Hammarbys satsningar.

Idag spelar Hammarby Hockeys herrar i Sätra och damerna i Kärrtorp. Det är båda två trevliga stadsdelar, men det är enkelt uttryckt inte de bästa platserna för större idrottsevenemang. Dit kommer inte publiken. Kommer Hammarby tillbaka till Söder, kommer publiken tillbaka till hockeyn. Så enkelt är det.

Tillbaka till stad som satsar

Vi vill inte bara tillbaka till Söder. Vi vill tillbaka till en stad som ser idrotten som en tillgång. Som ser många människors engagemang i idrotten och idrottandet som något som lyfter staden, som gör den bättre att leva i och trevligare att besöka.

Vår uppmaning till stadens politiska ledning är därför: Var den staden. Ta chansen. Vi vet att det finns aktörer beredda att investera i idrotten. Börja bygga för ishockeyn på Söder redan idag.