Det moderatledda styret har också varit usel på att säkerställa en jämlik vaccination över hela regionen, skriver Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (V) i Regionen. Foto: Region Stockholm/Mostphotos

Debatt: Region Stockholm återupprepar haveri med vaccinationer

Vi minns alla hur bristfälligt Regionen hanterade vaccinationer till de äldre och prioriterade grupperna. Nu upprepas samma misstag med den tredje dosen. Det saknas en tydlighet och slagkraft som den konkurrensutsatta sjukvården inte kan ge, skriver Jonas Lindberg (V).

  • Publicerad 06:15, 1 dec 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Region Stockholm har under lång tids moderatlett styre styckat upp sjukvården i en massa olika aktörer och system som konkurrerar med varandra istället för att samarbeta.

Den utvärdering som nyligen kommit från KMPG som tittat på Region Stockholms arbete med pandemin, testning och vaccinationer visade på rungande kritik. Region Stockholms politiska styre har hanterat logistiken kring testning och vaccinationer på ett klart undermåligt sätt.

Upphandlingar har gjorts för sent, beslut har inte tagits samordnat och logistiken har varit väldigt rörig. Det har orsakat stor otydlighet för vårdgivare och i informationen till allmänheten. Den ena handen har inte vetat vad den andra gör.

Misstag upprepas

Vi minns alla hur bristfälligt Regionen hanterade vaccinationer till dom äldre och prioriterade grupperna. Nu upprepas samma misstag igen när det handlar om att ge den tredje dosen vaccin. Informationen är återigen oerhört rörig och otydlig.

Äldre personer hänvisas runt och får köa i timmar i kylan till vaccinationsbussar. Vårdcentralerna saknar tider. Det här är helt ohållbart. Och återigen så är det tjänstemän som skickas fram för att förklara och svara på frågor. Men ansvaret är politiskt.

Styckat upp vården

Region Stockholm har under lång tids moderatlett styre styckat upp sjukvården i en massa olika aktörer och system som konkurrerar med varandra istället för att samarbeta. Många kan känna igen sig i att man ofta hänvisas runt och alltid hamnar på fel ställe. Detta återspeglas även när det gäller vaccinationer.

Det moderatledda styret har också varit usel på att säkerställa en jämlik vaccination över hela regionen. Vi har inte ett slagkraftigt system som klarar av vändningar, förändringar eller snabb uppskalning. Varför monterades flera vaccinationsställen ner när man visste att den tredje dosen skulle ges?

Lär för framtiden

Region Stockholm skulle kunna mycket bättre än så här. Men då krävs politiskt ansvarstagande där Irene Svenonius inte skyller ifrån sig på staten eller Folkhälsomyndigheten. Det behövs politiska beslut som skapar tydlighet, samordning och robusthet. Det gör inte en konkurrensutsatt sjukvård. Låt oss lära av det inför framtiden.