För min pappas, min systers nyfödda spädbarns, min egen och mina arbetskollegors skull uppmanar jag alla som inte använder mask att tänka om, skriver Tobias Petersson från initiativet Mask För Sverige. Foto: Privat/MostPhotos

Debatt: Mask viktigare mot smittspridningen än att hålla avstånd

Att hålla avstånd har ingen större effekt på att stoppa smittspridningen. Men att bära FFP2-mask minskar risken för smitta till runt 0,1 procent. För allas skull uppmanar jag alla som inte använder mask att tänka om, skriver Tobias Petersson från initiativet Mask För Sverige.

  • Publicerad 06:15, 10 dec 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Utan mask på tre meters avstånd är sannolikheten för överföring av smitta i stort sett 100 procent.

Smittspridningen av Covid-19 ökar och från och med denna vecka rekommenderas munskydd åter i kollektivtrafiken i hela landet. I övriga situationer som i butiker och på arbetsplatser rekommenderas vi av Folkhälsomyndigheten att bara hålla avstånd istället för att bära mask.

Men ny forskning visar att hålla avstånd inte alls har någon större effekt på att stoppa smittspridningen om man jämför med att bära mask.

Marginellt minskad risk

I Sydkorea har forskare kommit fram till att risken att utsättas för smitta minskade med 39,8 procent om man bara håller avstånd i kollektivtrafiken.

Att bära mask utan att hålla avstånd resulterade däremot enligt forskarna i en minskning av risken för att bli smittad på hela 95,8 procent. Att lägga till avstånd när man bar mask resulterade bara i en marginellt minskad risk för att bli smittad.

Tidningen the Guardian rapporterade nyligen att vetenskapliga studier visar att smittspridningen minskar med 53 procent i samhället om alla bär mask.

Nästan 100 procent

Tyska forskningsorganisationen Max-Planck-Gesellschaft har även släppt en studie om masker som avslöjar att om både den smittsamme och den osmittade befinner sig tre meter ifrån varandra, det vill säga håller avstånd, så är sannolikheten för överföring av smitta inom loppet av fem minuter i stort sett 100 procent.

Max-Planck-Gesellschaft menar dock att risken för mig att infekteras av en smittsam masklös person är 0,10 procent när denne andas på ett avstånd av 1,5 meter från mig om jag bär en så kallad FFP2-mask.

Särskilt effektiva inomhus

Risken höjs dock avsevärt till 10 procent om en masklös talar till mig på samma avstånd. Om både smittad och frisk person däremot bär FFP2-mask så minskar risken för överföring av smitta till runt 0,1 procent.

FFP2-masker som Max-Planck-Gesellschaft tar upp i sin studie är särskilt effektiva i inomhusmiljö och dessa andningsskydd är relativt billiga att konsumera. FFP2-masker har ett krav på sig att filtrera minst 94 procent av aerosolpartiklar av storleken 0,6 micrometer som är den partikelstorlek som är svårast att filtrera. Men ofta filtrerar andningsskydden 98-99 procent av dessa partiklar.

Även för små barn

Ett andningsskydd från Sydkorea kostar nu ofta under 10 kronor, Sydkorea har rigorös statlig kvalitetskontroll på sina certifierade andningsskydd som motsvarar FFP2-masker (KF94) och munskydd. Och dessa är anpassade för att kunna användas i vardagen av allmänheten.

Även runt om i EU och till och med i Sverige tillverkas nu FFP2-masker av god kvalité.
Från USA, Sydkorea och delar av EU kan vi få tag på andningsskydd även för små barn.

Jag har många vänner med långtidscovid som inte skulle lida idag om rätt information och rätt inställning i samhället till att skydda sig själv och andra rådde.

En falsk trygghet

För dem, min pappa, min systers nyfödda spädbarn, min egen skull, mina arbetskollegors skull och för allas skull uppmanar jag alla som inte använder mask för att skydda sig själv och andra att tänka om och göra allt i vår makt för att skydda nära och kära, vänner och arbetskamrater och samhället i stort genom att bära mask.

Arbetsgivare och butiker bör uppmana alla som vistas i deras lokaler att bära mask inomhus. Att bara hålla avstånd inger falsk trygghet.