Utanförskapet är Sveriges största utmaning. Antalet personer som uppbär ersättning från transfereringssystemen förväntas öka med cirka 30 000 personer under 2021, enligt regeringens egna prognoser

Alliansregeringen lade grunden för en offensiv arbetslinje som har haft ett tydligt avtryck, men gradvis har finansminister Magdalena Andersson försökt underminera den.

Ett tydligt exempel är arbetslöshetsfrågan som inte hanterats. När allt strålkastarljus låg på Anders Tegnells pressträffar passade den S-ledda koalitionen på att höja såväl grundbelopp, som taket i arbetslöshetsförsäkringen med 40 procent och ta bort aktivitetskraven för arbetssökande.

Fler långtidsarbetslösa

Resultatet ser vi nu. Det senaste året har antalet långtidsarbetslösa ökat med 15 procent och uppgår till nästan 200 000 personer. Drygt 400 000 personer är inskrivna arbetslösa i riket. Enbart i Stockholms Stad är 40 000 personer inskrivna som arbetslösa.

Det är pikant att finansministern själv rasade över exakt samma arbetslöshetssiffror innan hon själv fick axla ansvaret. I ett linjetal 2013 på Socialdemokraternas kongress förklarade hon att 400 000 arbetslösa minsann var ”helt oacceptabelt”.

Andersson lyfte samtidigt fram målet om lägst arbetslöshet i EU som ett vägledande mål. Idag tillhör Sverige de länder med högst arbetslöshet i EU (!).

Risk för cementerad arbetslöshet

I höst är trycket större än någonsin för regeringen att införa ännu generösare ersättningar. Några exempel:

√ Nooshi Dadgostar (V) går fram med skarpa krav om att permanent höja A-kassan och riva upp elementära kontrollinstanser i sjukförsäkringen. Kostnad 24 miljarder kronor.

√ Regeringen har redan gått ut med löfte om att införa en ”Familjevecka”. Kostnad: minst 8 miljarder kronor i produktionsbortfall.

√ En färsk utredning föreslår att förtidspension ska återinföras. Kostnad: 29 miljarder kronor på sikt.

Och så här håller det på. Samtliga förslag leder till att minskat antal arbetade timmar, lägre sysselsättning och risk för cementerad arbetslöshet.

Det duger inte. Redan i höst måste en moderat budget röstas igenom som sätter arbetslinjen främst. Något annat har vi inte råd med.