Många äldre vill fortsätta jobba efter pension, men reglerna för tjänstepension gör att det kan bli en skattesmäll, skriver arbetsmarknadens parter i ett debattinlägg. Foto: Genrebild/Mostphotos

Debatt: Jobb efter pensionen kan ge pensionärer i Stockholms län skattesmäll

Svenskar som kombinerar pension med att jobba riskerar en skattesmäll på flera tusen kronor i månaden, eftersom det enligt lag inte går att pausa uttaget av tjänstepension. Lagen måste ändras snarast så att vi inte avskräcker seniorer från att jobba, skriver representanter för arbetsmarknadens parter i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 18 aug 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Allt fler äldre har både möjligheten och viljan att fortsätta arbeta efter 65-årsdagen.I Stockholms län jobbar hela 32 procent av de 70-åriga männen och 26 procent av kvinnorna. I landet som helhet kombinerar cirka 350 000 seniorer pension med jobb, enligt beräkningar från tjänstepensionsföretaget Alecta.
Det ligger i allas intresse att de pensionärer som tillfälligt vill gå tillbaka till arbete ska kunna göra det. Men i dag riskerar de en skattesmäll eftersom lagstiftningen gör att det inte går att pausa tjänstepensionen på samma sätt som det går att pausa den allmänna pensionen från staten.

Kan leda till att man avstår att jobba

Det är hög tid att reglerna ändras.
Den som har pension och lön som tillsammans överstiger 47 958 kronor i månaden betalar statlig skatt på de sista intjänade tusenlapparna.Ett sätt att undvika det skulle vara att pausa sin tjänstepension och leva enbart på lönen, men det medger inte lagen i dag.
Utan möjlighet att pausa sin tjänstepension kan den som vill börja jobba igen alltså drabbas av en skattesmäll. I värsta fall kan det leda till ofrivillig deltid eller att man helt avstår från att arbeta.

Regering och rikstag måste ta ansvar

Vi, som representerar anställda och arbetsgivare, har ett flertal gånger lyft nödvändigheten av ett mer flexibelt regelverk. Riksdagens pensionsgrupp har uppmärksammat problemet och Riksrevisionen har rekommenderat regeringen att ta bort alla legala hinder för att stoppa eller ändra påbörjade utbetalningar. Vad mer ska till för att en förändring ska ske?
Det är dags att regering och riksdag tar sitt ansvar och ändrar lagstiftningen snarast så att fler seniorer kan jobba och bidra till välfärden. Det är extra viktigt nu när Sveriges ekonomi ska återhämta sig efter pandemin.

Kan jobba längre

På kort sikt skulle därmed ett förbättrat regelverk bidra till den ekonomiska återhämtningen i Stockholms län och i hela landet. På längre sikt möjliggör det för den enskilde pensionären att ta fasta på det som staten hela tiden säger sig uppmuntra: Att låta den som kan jobba längre.