Få har missat uppståndelsen kring den skandalomsusade Römosseksolan som får stänga ned i Göteborg. Granskningar visar att pengar som skulle gått till skolverksamheten istället spenderades på bland annat sexklubbar i Bangkok.

En omskakande nyhet men i Sverige är det tyvärr inte unikt att skolpengar förskingras. Det är inte heller unikt att en friskola tvingas lägga ned och att kommunen akut får lösa nya skolplatser åt hundratals elever.

Planerar start i Stockholm

Det händer i kommun efter kommun och visar tyvärr att grundproblemet är större än enskilda individer i skolledningen. Bara för några år sedan gick skolkoncernen Johan Bauer i konkurs och det drabbade över 11 000 elever i totalt 36 skolor. Över en natt fick kommunen lösa nya platser åt eleverna för att deras friskola stängdes. Det är inte ett hållbart system.

Med nuvarande lagstiftning kan också samma ledning som är ansvarig för Römossekolan starta en ny skola i Stockholm. vilket det redan finns planer på. Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) har lyft kritik mot att ledningen bakom Römosseskolan tillåts få expandera till Stockholm. En kritik hon har rätt i.

Ta tillbaka kontrollen

Jag hoppas också att hon nu tar tillfället i akt och pratar med sina partikamrater i Riksdagen, som aktivt stoppar varje förslag som handlar om att ge kommuner vetorätt mot nyetablering av friskolor.

Vi behöver ta tillbaka kontrollen över skolan och ge kommunerna möjlighet att planera långsiktigt för alla barns rätt till en bra undervisning. För att det ska ske måste Liberalerna inse att det inte enbart räcker med att ge skolinspektionen fler uppdrag. Skolmarknaden måste också reformeras så att elevernas bästa sätts före skolkoncernernas intressen.

En fri etableringsrätt bör inte gälla något så viktigt som skolan och därför bör kommunerna få möjlighet att stoppa överetableringen av friskolor. Tyvärr saknas en riksdagsmajoritet för det idag.

Nästa skandal

För trots att ett parti som Liberalerna länge profilerat sig i skolfrågor så fortsätter de, av någon anledning, att värna marknaden före eleverna. Det innebär i praktiken att det bara är en tidsfråga innan nästa skandal briserar där en friskola stängs ner av skolinspektionen för att sedan bara startas om i en ny form i en ny stad.

Jag vill be Liberalerna att tänka om. Att driva skola är inte som att driva vilken annan verksamhet som helst. En misslyckad utbildning för ett barn går inte att reklamera.

Och är man verkligen är emot att skattemedel som är avsedda för elever hamnar i porrklubbar utomlands, bör man också aktivt verka för att det blir ordning och reda i skolsystemet.

Kräver politisk vilja

Vi Socialdemokrater driver därför att ägarprövningen som håller oseriösa aktörer borta från möjligheten att driva skola ska skärpas. Vi vill också införa meddelarfrihet för anställda i alla skolor, oavsett om de jobbar på kommunala skolor eller friskolor.

Slutligen så vill vi införa kommunal vetorätt mot friskolor och förbjuda vinstuttag ur skolan.

För det går att politiskt stoppa Römossekolans och liknande friskolors expandering till Stockholm. Men det kräver mer än att kritisera Skolinspektionens arbete. Det kräver en politisk vilja att reformera skolmarknaden och sätta elevernas bästa före marknadens intressen.