För få. Fler hundrastgårdar behövs runt om i Haninge, menar Moderaterna. Foto: Mikael Andersson

Debatt: "Haninge kommun sviker hundägarna"

"Nu är år 2020 snart över och ännu lyser de nya hundrastgårdarna med sin frånvaro", skriver Linus Björkman (M) och Nonna Karnova (M) från stadsbyggnadsnämnden i Haninge.

  • Publicerad 12:09, 13 nov 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Antalet hundägare ökar och just nu har var sjunde hushåll en hund. Det är oftast barnfamiljer, äldre och ensamstående personer som äger hund, vilket bidrar till ökad gemenskap och en extra familjemedlem. Vi moderater vill att Haninge ska vara en trygg och trivsam kommun att både bilda familj och åldras i. Någonting som vi vet underlättar vardagspusslet för många hundägare är hundrastgårdar.

En hundrastgård är en trygg mötesplats i kommunen och en viktig möjlighet för hundar att få röra sig fritt utan koppel. Vi vet också att många medborgare som inte äger hund uppskattar att det finns en speciell träffpunkt för hundar. Idag finns det åtta hundrastgårdar i Haninge och behovet hos medborgarna ökar. Under de senaste åren har det kommit in runt 10 till 15 medborgarförslag varje år om att bygga fler hundrastgårdar i kommunen.

"Har tryckt på om att bygga fler"

Vi moderater har under lång tid tryckt på kommunledningen om att bygga fler. Efter mycket hårt arbete så beslutade stadsbyggnadsnämnden i december 2018 om att det sammanlagt ska byggas ytterligare sex hundrastgårdar. En i Vega, Gudö, Vendelsömalm, Dalarö samt i södra delen av Handen och Västerhaninge. Enligt beslutet ska de stå klara under 2020 och 2021.

Nu är år 2020 snart över och ännu lyser de nya hundrastgårdarna med sin frånvaro. Kommunledningen har varit oförmögen till och ointresserad av att sätta första spadtaget i marken för de nya hundrastgårdarna. Det verkar helt enkelt vara på väg att rinna ut i sanden.

Det är beklagligt att kommunledningen med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna inte vill tillmötesgå Haninges hundägares behov.

Vi moderater kommer fortsätta kämpa för Haninges barnfamiljer och äldre. Haninge ska vara en kommun som lyssnar på sina medborgare, inte sviker dem.