Brist. Det råder stor brist på blodgivare på grund av pandemin. Foto: Mostphotos

Debatt: Ge blod kan rädda liv!

Tyvärr ser vi att i sviterna av coronapandemin har blodgivare slutat gå till blodcentralerna. Och det i sin tur kan innebära en allvarlig blodbrist, skriver företrädare för Kristdemokraterna i Region Stockholm i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 4 jun 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Att ge blod räddar liv. Under de senaste åren har antalet personer som ger blod sjunkit. 2019 bröts den negativa trenden och för första gången på många år var det fler som anmälde sig som blodgivare i Region Stockholm. 74 077 påsar blod donerades av stockholmarna under 2019 jämfört med 71 721 år 2018 och antalet som nyanmälde sig ökade från 10 235 år 2018 till 11 120 år 2019, enligt statistik från Blodcentralen i Stockholm. 

Tyvärr ser vi att i sviterna av coronapandemin har blodgivare slutat gå till blodcentralerna. Och det i sin tur kan innebära en allvarlig blodbrist. Blod är en färskvara och håller bara i sex veckor och behöver därför fyllas på kontinuerligt. Och nu när planerad vård återupptas kommer behovet av blod att öka.

Blod behövs till stora delar av sjukvården

Blod ges bland annat vid operationer, olycksfall eller förlossningar. Det behövs också blod till de som genomgår cancerbehandling. Även kroniskt sjuka såväl vuxna som barn behöver regelbundet blod. Blod används också som läkemedel i vissa fall. Behovet är med andra ord väldigt stort. I svensk sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om.

Sjukvården måste fortsatt vårda även om vi har en pågående pandemi. Varje dag behöver någon få blod för att överleva. Vi tillsammans behöver göra en insats för att aldrig låta våra blodbanker sina. Och just nu är tyvärr lagret oroväckande tomt. Var och en av oss som är friska kan ge blod. Det handlar om våra medmänniskors chanser att överleva. Att ge blod räddar liv och det är bara du och jag som kan möta den utmaningen. Det är dags att dela med oss. 

Är du frisk, sök upp en blodcentral och ge blod. I många fall är det skillnaden mellan liv och död.