I februari demonstrerade ett hundratal föräldrar mot LVU (lagen om vård av unga) utanför Sveriges riksdag. Efter spridningen av en video där en pappa från Syrien gråter efter sina barn utanför ett kommunhus exploderade debatten i svenska och arabiska medier.

Många föräldrar höjde sina röster: ”mamman till barnen fick inte ens amma sin nyfödda.” och ”Muslimska barn omhändertas och placeras hos kristna familjer.”

Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd kom det en lokal eldsjäl och frågade oss politiker om detta: ”stämmer det?”.

Inte främmande i Mellanöstern

Men konceptet familjehem är inte något främmande i Mellanöstern, eller inom islam. Kaffalah kallas det när en familj tar hand om ett barn utan föräldrar, och låter det växa upp hos sig.

I koranen uppmanas  ogifta kvinnor att göra just detta, och i Egypten finns det en rörelse som heter Yallah Kaffalah (ungefär en uppmaning att bli familjehem) som driver på för att fler barnlösa familjer istället för dyra och svåra IVF-benhandlingar ska ta sig an föräldralösa barn.

Det värsta som kan hända

De barnen är föräldralösa, ofta bortlämnade till barnhem. I Mellanöstern blir barn vars föräldrar av olika skäl inte kan ta hand om det oftast omhändertagna av sina egna släktingar. Att barn i Sverige placeras hos familjer som varken delar deras kultur, religion eller språk är något av det värsta som kan hända dessa föräldrar.

I ett land vars språk de inte talar, vars kultur de inte förstår, som har en myndighet som kan ta något av det viktigaste en människa kan ha – sina barn – ifrån dem är socialtjänsten ett ord som många nyanlända förknippar med fasa. De blir ett lätt byte för antidemokratiska rörelser och många med ursprung i Mellanöstern vill nu flytta från Sverige.

Förbjuden salafistisk organisation

Strax efter demonstrationen utanför riksdagen annonserade Hizb ut-Tahrir om ett informationsmöte de skulle hålla om LVU, i Kista. Hizb ut-Tahrir är en antidemokratisk, salafistisk organisation som är förbjuden i många länder.

De kom aldrig in i lokalen där de skulle hålla mötet, och på sociala medier skrevs det att Sverige inte är en demokrati som inte låter organisationer hålla möten.

Desinformationen fortsätter

Men tro inte att dessa antidemokratiska krafter lägger ner för att en lokal har avbokats. Medan våra blickar är riktade mot Ukraina och de höga energipriserna fortsätter ryktesspridningen, desinformationen och värvandet på och utanför sociala medier.

Vi politiker slänger kanske en sista blick över axeln på föräldrarna vars barn har omhändertagits och blickar istället framåt, mot valrörelsen. Vilket är ett stort misstag.

Förstå deras rädsla

Om vi ska hindra de krafter som utnyttjar desperata människor som har är eller är rädda att få sina barn omhändertagna måste vi möta dessa föräldrar, förstå deras rädsla och ge dem rätt information. Annars förlorar vi dem.