Under de senaste decennierna har antalet mikrobryggerier, musterier och vinproducenter i Sverige ökat kraftigt. En utveckling vi även sett i Stockholmsregionen.

Stockholm är det län som har i särklass flest producenter av alkoholhaltiga drycker i landet.  Antalet producenter har ökat från 140 till 171 bara mellan åren 2017 och 2020 – en ökning med nästan 20 procent på bara 3 år.

Samtidigt har intresset för närodlat och lokalproducerade och hållbara produkter följt samma trend. Det är helt fantastiskt att vi i Sverige har fått upp ögonen för vad som odlas och produceras i vårt land samtidigt som medvetenheten kring vad vi äter och dricker ökar.

På Möja och Adelsö

Därför är det hög tid att vi hjälper våra lokala producenter, som exempelvis Långviks Krydderi och Handel på Möja eller Adelsö bryggeri på Ekerö, att få ökade möjligheter att sälja sina produkter och samtidigt skapa mer intressanta upplevelser för besökare.

Många av dessa producenter är småföretagare med knappa marginaler i en bransch som kräver stora och långsiktiga investeringar i exempelvis maskiner och odlingsmark. Samtidigt är det förbjudet för dessa producenter att sälja sina produkter direkt till kunderna.

Lönsamheten blir låg

Till exempel måste vinflaskor gå via Systembolagets centrallager där frakt- och andra avgifter gör produkterna dyrare för köparen, tar mycket tid och kräver krånglig administration för producenten samtidigt som lönsamheten ofta blir låg.

För tredje gången har en utredning om gårdsförsäljning presenterats men det är första gången som en sådan utredning ställer sig positiv till gårdsförsäljning. Tidigare har det främsta argumentet mot gårdsförsäljning varit att detta inte är EU-rättsligt förenligt med Systembolagets monopol men sedan Finland utvidgat sin gårdsförsäljning 2018 vet vi att det är möjligt.

Ge möjlighet att växa

Gårdsförsäljning handlar inte om att göra alkohol mer lättillgängligt. Det handlar om att ge små företag en möjlighet att växa. Det handlar om att du efter en ölprovning på ett lokalt bryggeri, eller på en vinprovning på en vingård några mil bort, också ska kunna köpa med dig några flaskor hem om något faller dig i smaken.

Det handlar om att människor som lägger ned hjärta och själ i att skapa en bra produkt för dig och mig att njuta av också ska ha möjlighet att sälja den under lagliga former.

Regeringen måste agera

Nu är det regeringens tur att agera! Det är dags att de börjar främja dessa driftiga entreprenörer och jobbskapare, slutar att sätta käppar i hjulen för de som försöker bidra till en mer hållbar och närodlad produktion av mat och dryck och säger ja till gårdsförsäljning.