Fastighetsskatten drabbar stockholmare hårt enligt moderata riksdagsledamoten Ida Drougge. Foto: Mostphotos

Debatt: Återinförd fastighetsskatt måste stoppas

Även om andra Socialdemokrater säger nej till en sådan skatt talar allt för att valet 2022 blir en folkomröstning om fastighetsskattens återinförande eller inte, skriver riksdagsledamoten Ida Drougge i ett debattinlägg

  • Publicerad 06:15, 16 jun 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Fastighetsskattens försvarare vinner allt större politiskt stöd och enligt SVT vill nära 6 av 10 av alla socialdemokratiska kommunalråd införa skatt på fastigheter. Delar av regeringen vill också ha en fastighetsskatt som exempelvis Anders Ygeman (S) som också är ordförande för S i Stockholm. Vänsterpartiet och Miljöpartiet driver också frågan.

Även om andra Socialdemokrater säger nej till en sådan skatt talar allt för att valet 2022 blir en folkomröstning om fastighetsskattens återinförande eller inte. Särskilt här på Lidingö, där skatten om man utgår från ett snitt av alla de förslag som presenterats kommer att öka med runt 80 000 kronor per år och familj. För att beräkna en mer exakt siffra för dig rekommenderas sidan stoppafastighetsskatten.se

Även bostadsrätter

De nya förslag på fastighetsskatt som förs fram föreslås även gälla på bostadsrätter. Detta betyder kraftigt högre boendekostnader för 7 av 10 av alla lidingöbor. Pensionärer kan återigen behöva flytta från sina hem för att ha råd med S-skatten och särskilt människor med små marginaler kommer att få det är ännu svårare.

Mer än varannan ensamstående med barn äger sin bostad (Riksdagens utredningstjänst) och kommer knappast ha råd med höjd skatt motsvarande flera månadslöner. Det skulle också göra det svårare för alla de som skiljer sig. Orättvisan i den fastighetsskatt som hotar om socialdemokraterna fortsätter regera nästa mandatperiod är därför fundamental.

Vi moderater vill skydda stockholmarna från denna orättvisa skatt och stoppa fastighetsskattens återinförande. Det är ett löfte att lita på.