AVMATTNING? Priserna på Stockholms bostadsmarknad har pekat rakt uppåt en längre tid, men hur länge fortsätter det? Foto: Mostphotos / Bjurfors

Mäklare spår avmattning på bostadsmarknaden

Bostadspriserna i Stockholm har gått spikrakt uppåt det senaste året. Nu finns det tecken på att den glödheta marknaden är på väg att svalna, spår Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

  • Publicerad 06:00, 20 apr 2021

Bostadspriserna på Stockholms bostadsmarknad har den senaste tiden slagit rekord. Bland annat översteg medelpriset per kvadratmeter 100 000 kronor i centrala Stockholm tidigare under året.

Villapriserna når nya höjder

Högst tryck är det på villamarknaden, där siffror från Valueguard visar att priserna på villor har stigit 20,9 procent de senaste 12 månaderna. Men nu kan kurvan komma att ändra riktning.

– Jag har ingen kristallkula, men jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte snart ser en utplaning, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Säljarnas marknad

Bostadsmarknaden har under coronaåret präglats av extremt hög efterfrågan – i kombination med lågt utbud.

– Det gör att vi ofta ser budgivningar som går heta och slutpriser långt över vad många säljare ens kunnat drömma om. Bakom detta ligger förändrade behov, låga räntor och bättre ekonomi hos hushållen, säger Fredrik Kullman.

Inte sund villamarknad

Enligt honom börjar det låga utbudet på småhus bli ett ordentligt bekymmer.

– Jag tror inte svenskarnas längtan efter hus och trädgård varit så här stark på många decennier. Tyvärr pressar det låga utbudet upp priserna till nivåer som många inte har råd med. Det är dags att politikerna börjar prioritera småhusbyggandet och på allvar bekämpa inlåsningseffekter så att vi får en bättre fungerande småhusmarknad, säger han.

Bostadsmarknaden i siffror

Bostadsrätter, Stockholms kommun
1 månad: + 1,1%
3 månader: +5,2%
12 månader: +7,8%

Villor, Stockholms kommun
1 månad: + 2,2%
3 månader: +8,4%
12 månader: +20,9%