BILLIGARE BOSTÄDER. Priserna på bostadsmarknaden har sjunkit 3 procent den senaste månaden, 10-11 procent de senaste tre månaderna. Foto: Claudio Britos / Mitt i

Fortsatt prisnedgång på bostadsmarknaden i Stockholm

I augusti sjönk priserna på både bostadsrätter och villor i Stockholm, visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

  • Publicerad 06:00, 8 sep 2022

Fortsatt störst nedgång hittar vi i Stockholm

Priserna på bostadsrättsmarknaden dippade i hela landet i augusti. Totalt sjönk de med tre procent i Stockholm, både i storstadsområdet och i de centrala delarna.

– Fortsatt störst nedgång hittar vi i Stockholm även om den dämpats något, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Nu mer än någonsin är det bäst att sälja först och köpa sen. Gör du tvärtom finns risk att du hamnar i ett stressigt underläge eftersom det på många sätt mer och mer blivit köparens marknad, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Samma sak gick att se på villamarknaden, där prisnedgången i Stockholmsområdet landade på minus fyra procent i augusti.

– Sammantaget fortsätter marknaden att vara avvaktande jämfört med förra året. Under sommarmånaderna juni, juli och augusti såldes 13 900 villor i landet vilket är tio procent färre än året innan, säger Per-Arne Sandegren.

Ser en stabilisering

Trots de breda prisfallet tycker sig Mäklarsamundets vd Jonas Rosén se ”en tendens till stabilisering” i augustisiffrorna.

– Det finns en del oro kvar på marknaden, men säljare och köpares förväntningar börjar mötas. Det är ännu för tidigt att säga om trenden håller i sig, säger han.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, menar att köparna har ställt in sig på en lägre prisnivå. Det här gör att de som planerar att sälja sin bostad behöver vänja sig vid tanken på att den inte är värd lika mycket som för några månader sedan.

– Vi har ännu inte sett toppen av vare sig inflation, elpriser eller räntehöjningar, vilket troligen innebär att priserna kommer fortsätta ner en bit till. Men även om priserna i år sjunkit kraftigt från toppen är de alltjämt högre än innan pandemin, säger han.

Par på Östermalm betalade 48 000 i andrahandshyra – får tillbaka rekordsumma

Lägre puls på Stockholms bostadsmarknad

Priser augusti 2022

BOSTADSRÄTTER
Medelpris/kvadratmeter

Storstockholm: 62 000 kronor (-11% senaste tre månaderna)

Centrala Stockholm: 101 430 kronor (-10% senaste tre månaderna)

VILLOR
Snittpris

Storstockholm: 6 390 000 kronor (-8% senaste tre månaderna)

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre