Vårens skjutningar i Skärholmen, där tre personer har dödats sedan i mars, har fått många att tala om otryggheten i området. Framför allt sedan pappan Mikael, 39, sköts till döds av ett ungdomsgäng när han var på väg till simhallen med sin son.

För att öka tryggheten vill Moderaterna, som är i opposition i stadshuset, se flera snabba åtgärder.

Partiet vill att ordningsvakterna ökar från 60 till 300 i hela staden, att väktarpatrullerna blir betydligt fler och att minst 200 övervakningskameror sätts upp i staden.

"Vi måste ha trygghet här och nu", säger Moderaternas Christofer Fjellner efter mordet i Skärholmen.

"Vi måste ha trygghet här och nu", säger Moderaternas Christofer Fjellner efter mordet i Skärholmen.

Angie Gray

– Vi måste ha trygghet här och nu. Ordningsvakter kan inte ersätta poliser men de kan avlasta dem, säger Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd.

S vill ha fler poliser

Men de styrande Socialdemokraterna ser inte de förslagen som lösningar.

– Kommunens uppgift är det förebyggande arbetet. Vi lägger om politiken till att jobba mer forskningsbaserat, säger Alexander Ojanne (S), social– och trygghetsborgarråd.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Vi har ordningsvakter där det behövs. Men de har inte rätt befogenheter och löser inte gängkriminalitet. Det här är en polisiär uppgift. Vi måste ha fler poliser i Stockholm, det måste regeringen lösa, säger Alexander Ojanne.

Familjen är frustrerad

Förändra samhället från grunden, vädjar mördade Mikaels svåger Elias.

Förändra samhället från grunden, vädjar mördade Mikaels svåger Elias.

Angie Gray

Mördade Mikaels familj vill se både aktiva just nu-åtgärder och mer förebyggande krafttag för att stoppa våldet. De är oerhört frustrerade och vill att politikerna samarbetar långsiktigt över blockgränserna.

– Under pandemin gick det att införa vaccin och nya lagar rekordsnabbt. För att man verkligen ville. Men det känns inte som att man verkligen vill förändra detta, säger Mikaels svåger Elias.

Han föreslår att Sveriges politiker ska göra som när påven väljs.

– Då låser man in de som ska välja påve i ett rum. Gör så. Lås in alla politiker och låt de inte komma ut förrän de har en lösning, säger Elias.

Vill se sociala satsningar

Alexander Ojanne (S) och Christofer Fjellner (M) håller med om att det både behövs åtgärder som börjar verka just nu och på sikt.

Christofer Fjellner säger att han vill jobba förebyggande med utökade insatser från socialtjänsten och BVC, i frågor som rör barnfamiljer, samt göra olika satsningar på skolan.

– Mordet på Mikael är så bottenlöst. Det griper tag i stockholmarna på ett särskilt sätt och undergräver möjligheten att våga säga ifrån. Jag förstår familjens frustration. Jag är beredd att samarbeta med Socialdemokraterna i den politik vi tycker lika i för att få stopp på våldet, säger han.

Men enligt Alexander Ojanne jobbar staden redan med sådana åtgärder.

 Stockholm måste få fler poliser, anser Alexander Ojanne (S). Bild från ett tidigare besök i Skärholmen.

Stockholm måste få fler poliser, anser Alexander Ojanne (S). Bild från ett tidigare besök i Skärholmen.

Stockholms stad

– Vi måste minska klyftorna, göra sociala satsningar och bygga blandade områden. Satsa på skolan, fritiden och socialtjänsten. Och det går åt rätt håll. Den generella tryggheten i staden ökar, men vi måste göra mer, säger han.

Vad gör S för att öka tryggheten i Skärholmen just nu?

– Direkt efter mordet på Mikael flyttade vi dit fältassistenter från andra stadsdelar. Ungdomsjouren i staden har nu ett fokus på Skärholmen för en längre tid framöver. Vi har även ökat socialtjänstens budget för barn och unga i området, för att få bort ungdomar som är på väg in i kriminalitet. Och vi har stärkt socialtjänstens samarbete med polisen, säger Alexander Ojanne.

Behöver ni samarbeta mer med oppositionen?

– Det gör vi redan. Vi har ett samarbete över blockgränserna, en särskild grupp för trygghet där vi träffas med bland annat polisen för att diskutera fram lösningar, säger Alexander Ojanne.