För Ann Wahlström, miljöstrateg i Vallentuna, är EU:s regelverk för vattenförvaltning en hjälp i kommunens arbete med att rena Vallentunasjön.

– Det mesta som gäller vattenkvalitet i större vattendrag som Vallentunasjön styrs och leds av vattenförvaltningen som i sin tur kommer från EU:s ramdirektiv för vatten, säger hon.

EU en ledstång

EU:s regler är en ledstång att hålla sig i. Men när det gäller Vallentunasjön är kommunens egna ambitioner lika viktiga.

– Det är ju också en lokal målsättning. Det är verkligen inte EU eller nationell lagstiftning som styrt. Alla vill ju få en sjö med bättre vattenkvalitet.

Att det finns en vattenförvaltning, alltså en myndighetsutövning som ytterst regleras av EU, underlättar samarbetet över kommungränserna.

– Man utgår från hur vattnet rör sig i landskapet och då spelar det ingen roll hur kommungränserna ser ut. Det krävs att man samarbetar. Det är en stor fördel som vi definitivt skulle kunna anamma inom fler områden, säger Ann Wahlström.

Kraven från vattenförvaltningen till kommunerna rör huvudsakligen tillsyn, samhällsplanering och skydd av dricksvatten.

– Så det vi gör i Vallentunasjön är egentligen inte något som kommer med krav därifrån. 

EU:s krav är kopplade till kommunernas roll som tillsynsmyndighet och fysisk planering. Och via vattenförvaltningen har Sverige satt upp miljökvalitetsnormer.

– Bland annat för fosfor, som är det stora övergödningsproblemet i Vallentunasjön. Där har vi ett nyckeltal som vi följer och gränsen går mellan måttlig och god ekologisk status. Det är en bra hjälp som man arbetat fram med vetenskapliga metoder.  

Bryssel i det lokala

För kommunstyrelsens ordförande Johan Skog är EU högst närvarande i det politiska arbetet.

– SKR bedömer att alla dagordningspunkter på en fullmäktigedagordning påverkas direkt eller indirekt av EU. Så det som sker i Bryssel är väldigt närvarande i det lokala. Det är alltifrån regelverk för hur man får köpa in varor och tjänster, till kvalitet på luft och vatten till gemensamma mål för sysselsättning och utbildning.

Vad är det senaste exemplet du råkat på?

– Just nu är frågan om PFAS-halter högst aktuell med tanke på utbyggnationen av Okvista.