Stödcentrum i Stockholm ringer upp unga som blivit utsatta för brott för att berätta om det stöd som staden har att erbjuda. Under det senaste året har antalet ärenden hos centret närmast halverats.

– I den bästa av världar så har antalet brottsutsatta barn minskat såpass mycket, men det är inte det vi får signaler om, säger Linda Löfberg, biträdande enhetschef på Stödcentrum.

Nedgången beror nämligen på att polisen ändrat sina rutiner för informationsöverföring.

Tidigare kunde Stödcentrum ringa upp alla unga som förekom i en brottsanmälan, eftersom polisens enhet för brottsoffer och personsäkerhetsverksamhet (BOPS) skickade över anmälningarna till dem. Men sedan årsskiftet 22/23 har inflödet av anmälningar minskat.

Blir inte uppfångade

– Polisen har förändrat sin rutin för överlämning av personuppgifter och det är inget konstigt. Nu måste alla anmälare av brott uppge att de önskar brottsofferstöd av någon aktör, till exempel Stödcentrum, för att polisen ska kunna överlämna kontaktuppgifter, förklarar Jessica Hellberg som är enhetschef på socialförvaltningen.

Enligt polisen regleras det i Offentlighets- och sekretesslag (2009:400). Men i och med detta går Stödcentrum miste om den stora massan.

– Nu är det upp till ungdomen att söka upp oss och då är det nog inte alla som når oss.

Stödcentrum erbjuder allt från samtalsstöd för att bearbeta händelsen, till hjälp med försäkringsärende och stöd vid rättegång. All hjälp är kostnadsfri.

– När ett barn har blivit drabbat sänder det en viktig signal att samhället reagerar och visar att man inte blir ensam i utsattheten. Vår oro nu är att familjer och barn inte blir uppfångade, säger Linda Löfberg.

Fler allvarliga brott

För några år sedan var det vanligt att ungdomar som sökte stöd hade blivit rånade. Det har minskat, förklarar Löfberg. Däremot har sexualbrott och allvarliga brott ökat.

– Det som stack ut förra året var barn som blivit utsatta för grövre, beväpnade brott. Samt föräldrar vars barn har råkat väldigt illa ut.

Enligt Stödcentrums siffror är det ungefär lika många som tackat ja till hjälp som tidigare. Det är positivt, poängterar Löfberg.

– Å andra sidan vet vi inte om det hade blivit en ökning om vi hade fått in alla som borde fått erbjudande om råd och stöd.