En teakbyrå i bästa 60-talsanda som kånkas gatan fram i bostadskvarteret.

En fåtölj på pendeltåget, och en stavmixer som byter ägare på T-Centralen.

Handeln stockholmare emellan ökar. På Tradera såldes i fjol begagnade saker för 700 miljoner kronor – bara i Stockholms län.

När min kompis skulle få barn förra våren köpte hon
i princip allting via Market­place: bebiskläder, leksaker och en sprillans ny spjälsäng som en annan förälder råkat köpa en dubblett av.

Ligger i tiden

En annan vän ville göra sig av med möbler inför en lägenhetsförsäljning, så att den skulle bli sådär klädsamt tom som lägenheter i bostadsannonser alltid är. Lösningen? Att lägga ut ett par möbler till salu
i en Facebookgrupp, och låta kvinnan som skulle köpa hennes bokhylla ta ett varv i bostaden för att köpa ytterligare skrymmande möbler.

(Det blev bara lite jobbigt när kvinnan kastade ­trånande blickar mot vasen som stod på köksbordet och definitivt inte var till salu. Är ni heeelt säkra på att ni vill ha kvar den?).

Det ligger helt enkelt i tiden att köpa och sälja grejer på nätet och i appar. Kanske har det aldrig varit hetare än nu, i dyrtider när vi både vill tjäna pengar på gamla grejer vi har hemma, och slippa betala fullpris på det vi vill ha.

Men det gäller att vara på tårna – och att ha tålamod. Många är de som sålt grejer online och överösts med frågor som:

”Hur bred är soffan?”, ”I vilket skick är den?”, ”Kan du leverera den hem till mig, helst i går, fast jag bor jättelångt borta på fel sida stan och du inte har körkort?”

Detta trots att det i annonsen klart och tydligt står att soffan är 180 centimeter bred, i nyskick och att köparen står för frakten.

I vår artikel får du gott om tips och tricks på vad du ska tänka på, vare sig du är ny i businessen eller gammal i gemet.