– Det gäller att mer nu än någonsin plana ut den här kurvan för att inte slå ut kapaciteten i sjukvården, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, under pressträffen.

Förra veckan testades 7 769 personer positiva i Stockholmsregionen. Veckan innan (vecka 44) testades 5 766 positiva i regionen, enligt siffror från Smittskydd Stockholm.

Många glömmer avstånd

Jenny Stenkvist, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm, berättade då att ökningen inte bara beror på att fler testas, utan också på att många glömmer att hålla avstånd.

– Genom att minska våra kontakter ska vi kunna bryta den här smittan. Stockholmarna gjorde det i våras och vi måste göra det igen, sa Jenny Stenkvist till Mitt i.

Fler på sjukhus och fler avlidna

Nu syns ökningen även i antal inlagda på sjukhus och antal avlidna. 27 patienter i region Stockholm har rapporterats avlidna av covid-19 sedan i går – en kraftig ökning. Senaste veckan har också antalet smittade på äldreboenden i regionen ökat med 178 procent.

– Det smärtar mig att 27 patienter med covid-19 har rapporterats avlidna sedan i går. Mina tankar går i dag främst till varje patients närstående och vänner. Men som läkare vet jag också vilken smärta och känsla av maktlöshet som varje enskilt dödsfall innebär för en redan hårt prövad vårdpersonal. Det enda som kan trycka ner den här utvecklingen är att alla stockholmare följer rekommendationerna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

2 494 dödsfall i Stockholm

Det senaste rapporten om avlidna kom i tisdags. Då hade elva personer avlidit under de föregående tre dygnen. Totalt har 2 494 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Stockholm. Det är elva fler än vid den senaste rapporten. Omkring 40 procent av dessa fanns på äldreboenden.

Senaste veckan ökade antalet smittade på boenden i Stockholm med 178 procent, enligt Smittskydd Stockholms statistik. Från 26 bekräftat covidsjuka äldre till 128.

Vecka 44 avled 16 personer, vecka 45 också 16, och nu 27 på ett dygn. Hur förklaras det?

– Vi har en ökad smittspridning i samhället sedan i början av oktober, och då kommer vi i den här fasen med ökat antal inlagda på sjukhus, och fler i intensivvård. Och en del klarar det inte. Det här är en obarmhärtig och svår sjukdom, säger Björn Eriksson.

– Det här är ett sorgligt bevis på att vi har en hög smittspridning, säger han.

Kan du säga något om de avlidna, fanns de på särskilda boenden, eller på sjukhus?

– Nej, de uppgifterna har jag ännu inte, de redovisas senare, säger han.

Smittan har ju tagit sig in på särskilda boenden i rask takt, den 9 november fanns smittade på 48 boenden mot 28 veckan dessförinnan.

Är det därför dödstalen stiger nu?

– Vi vet ju ännu inte om de som nu avlidit funnits på säbo. Men det är precis där vi inte vill ha smittan. Det är ett misslyckande.

Har ni gjort tillräckligt för att hålla smittan utanför äldreboendena?

– Alla inblandade gör vad de kan, med smittspårning och isolering. Men vi har en bred samhällsspridning och då är det nästan oundvikligt att smitta kan komma in.