På kvällen den 20 april finns chansen att se en gratis, guidad visning av El Sur – Färgfabrikens nyöppnade utställning med konstnärer från Latinamerika. De gestaltar baksidan av den gröna energiomställningen, där jakten på naturtillgångar får svåra följder för människor och natur.

– Vi har jobbat med klimatförändringarna som tema i flera år och det här är ännu ett steg i den undersökningen. Den visar följden av att betrakta jorden som en stor gruva som är till för våra behov, säger Emilia Rosenqvist, utställningens svenska curator.

Stillbild ur videon Kowkülen av Seba Calfuqueo.

Stillbild ur videon Kowkülen av Seba Calfuqueo.

Seba Calfuqueo

Visningarna, som hålls klockan 18.15 och 19.00, ingår i Kulturnatt Stockholm. Det är kvällen då mängder av kulturinstitutioner ger stockholmarna gratis kultur. Det mesta händer i innerstan, men det finns också mycket att uppleva i Liljeholmen och Hägersten.

Jazzig dj på plats

I Färgfabriken kan man, utöver El Sud, även se utställningen Expedition Magallanes – textilkonstnären Mariana Silva Varelas tolkning av polarforskaren Otto Nordenskjölds expedition i Sydamerika i slutet av 1800-talet. Dessutom blir det flera performanceföreställningar innan kvällen avslutas med jazziga dj-sessions.

– Baren och restaurangen håller öppet så man kan definitivt ha en helkväll här, säger Emilia Rosenqvist.

Det går förstås också bra att surfa mellan kulturställena. I Aspudden bjuder Bio Aspen på bisarr, skräckartad och romantisk berättarkonst med Fabula. Man kan också titta på kortfilmer och gå på konsert med Anki Svan – kompositören Andrea Tarrodis frigjorda alter ego.

Föredrar man körmusik finns Uppenbarelsekyrkan. Där sjunger flera körer både äldre och nyskrivna stycken. Kvällen avslutas med instrumentala konserter på bland annat orgel, violin och piano. Sist ut är Oliver Messiaens ”Kvartett vid tidens ände” klockan 23

Den som vill skapa själv kan satsa på Midsommargården. Här blir det en helkväll där man får sjunga, dansa, fredsvirka, vara med och skapa sina drömmars stad, forma sitt önskesmycke och mycket annat.

Nyfiken på detta och annat som händer den 20 april? Hela programmet finns på kulturnattstockholm.se.