Mitt i berättade i april om den felbyggda vägbulan längs Täbylundsvägen på gränsen mellan Nälsta och Flysta som genererat en mängd med synpunkter till staden.

Hörs tydligt

Anledningen? Bilarna skrapar i underrredet i farthindret. Något som hörs tydligt för de närmaste grannarna i det aktuella villaområdet i höjd med Klövjestigen och Båtsman Nähls väg.

"Hoppas fixat väldigt snart"

Nu är trafikkontorets arbete igång med att korrigera vägbulan.

– Farthindret var felkonstruerat. Vi har haft många arbeten ”i pipen” som vi kommit igång med först nu när det blivit varmare, och nu har vi fullt upp. Vi hoppas Täbylundsvägens farthinder är fixat väldigt snart, säger Malinda Flodman, trafikkontoret.

Skraaaa-aap...här är trafikhindret bilisterna i västerort fruktar

Något har blivit ruskigt fel. Det anser många västerortsbor om bygget av nya farthindret på Täbylundsvägen. Var och varann bil skrapar i – och synpunkterna till staden väller in.

Det hörs. Tydligt.

Clifford bor på Täbylundsvägen och städar ut sin bil på tomten. Utanför staketen finns stadens nybyggda farthinder. Något som blivit en snackis mitt i villaområdena, i höjd med Klövjestigen och Båtsman Nähls väg.

Boende: Sker inga trafikolyckor

Clifford kallar ljudet för "plågsamt" när bilarna kör över. Han skrattar till.

– Det är det där ljudet du inte vill höra som bilägare.

Täbylundsvägens nya trafikhinder har blivit felbyggt.

Täbylundsvägens nya trafikhinder har blivit felbyggt.

Mikael Andersson

Han anser som flera andra som kör här att trafikhindret är felbyggt. Han ifrågasätter också varför det anlagts och varför vägen smalnats av.

– Jag har bott här i 25 år och det har i princip aldrig skett någon trafikolycka. Visst, ibland har folk kört lite för fort förr om åren. Men att skylta ned hastigheten tycker jag har hjälpt, säger han.

Det var 2021 som staden sänkte hastighetsgränsen på Täbylundsvägen till 40 km/h. Förändringen var en del i stadens tioårsprojekt där hastighetsgränserna över hela staden ändras för att öka trafiksäkerheten.

Reaktioner har kommit på den nya vägbulan på Täbylundsvägen.

Reaktioner har kommit på den nya vägbulan på Täbylundsvägen.

Mikael Andersson

I arbetet, som ska vara helt klart 2026, ersätter de nya hastighetsgränserna 30, 40 och 60 km/h de gamla gränserna på 30, 50 och 70 km/h. Samtidigt byggs alltså farthinder för att komplettera hastighetsgränserna. I Hässelby-Vällingby bygger trafikkontoret farthinder för 31,7 miljoner kronor, och i Spånga-Tensta för 8,8 miljoner.

Banderoll uppmanar till klagomål

Vägbulan på Täbylundsvägen är en del i projektet – och den förbryllar. Arbetet tog sex månader att göra, men farthindret ser närmast provisoriskt ut. Som att det inte är klart. En hemgjord banderoll har satts upp på ett villastaket, där bilister som skadat bilen uppmanas anmäla till staden.

Clifford bor precis intill det nya farthindret. Han hör hur bilister skrapar i det nya farthindret hela tiden. "Det gör ont att höra", säger han.

Clifford bor precis intill det nya farthindret. Han hör hur bilister skrapar i det nya farthindret hela tiden. "Det gör ont att höra", säger han.

Filip Magnusson

Christer Björk bor också i området. Han är förbryllad.

– Man har under ett halvårs tid tid byggt något som verkar helt felbyggt. Det är helt otroligt, säger han.

– Som skattebetalare kan jag ju undra hur mycket detta kostat oss? Och kanske helt i onödan, säger han.

Trafikkontoret ska åtgärda hindret

Trafikkontorets pressansvarige Malinda Flodman medger att farthindret verkar ha blivit felkonstruerat.

– Vi har fått in många klagomål på det. Vi vet inte exakt när vi kommer åtgärda det, men det bör inte ta särskilt lång tid.

Malinda Flodman på trafikkontoret säger att man ska åtgärda vägbulan så fort som möjligt.

Malinda Flodman på trafikkontoret säger att man ska åtgärda vägbulan så fort som möjligt.

Pekka Pääkkö

Flodman poängterar att hastighetsbegränsningarna sätts utefter vad staden anser är lämpligt.

– Men det är absolut inte meningen att bilar ska skadas på farthindren, säger hon.

Att skylta ned hastigheten tycker jag har hjälpt.

Flera olika typer av farthinder finns

På vissa gator i Stockholms stad behövs avspärrningar och hinder för att öka trafiksäkerheten. Staden beslutar vilka avspärrningar och hinder som behövs av trafikplanerings- och trafiksäkerhetsskäl. Polisen avgör om det krävs tyngre avspärrningar.

Bland annat dessa typer av hinder och avspärrningar finns på stadens gator:

Betongsuggor

Betonglejon

Blomkrukor

Fartgupp

Bommar

Möbler av olika slag

Källa: Stockholms stad