Idén till Mitt i:s artiklar om biblioteket, som många menar har förvandlats från en knäpptyst institution till en mötesplats för alla, kom när en besökare på Bergshamra bibliotek kontaktade tidningen.

Han tycker det blivit alltför röjigt bland bokhyllorna.

På plats utanför biblioteket passade vi på att fråga andra besökare: Hur upplever du att det är på bibblan och var går gränsen för ett okej beteende?

Maria Rocio Mäkinen, 34:

– Jag har varit mycket på bibblan, som förälder med mitt barn säkert två gånger i veckan och som student ännu oftare. Det är väl en allmän regel att det ska vara tyst? Det tycker jag oftast att det är. Jag tycker att folk ska hålla en lågmäld ton och gå ut om de ska prata i telefon. Mat och dryck är nej för mig, man vill inte ha kladd bland böckerna.

Allan Österholm, 75:

– Visst är det liv och rörelse, men jag tycker inte att ungarna stör alls! De har ju en egen avdelning. Vi som brukar sitta och läsa tidningen håller oss lagom tysta, men brukar ändå snacka lite, kommentera nyheter och börsen. Precis som på tunnelbanan skulle jag störas om någon åt mat, men ett äpple är absolut okej.

Cecilia Mattsson, 38:

– Jag tycker det kan vara lite stelt på bibliotek faktiskt. Man kan känna att man stör, särskilt när man har med barnen. Bra om det finns både tysta salar och platser där det får låta lite. Jag tror fler skulle lockas in på biblioteken om de visste att det var okej att prata med andra. Däremot kan man gå till ett kafé när man vill äta eller fika.

Lorena Dougall, 20:

– Jag förstår om folk blir störda, det kan vara högljutt när det är mycket folk. Jag har ljudreducerande hörlurar på när jag pluggar, då funkar det. Och så brukar jag undvika tider då det är mycket besökare. Jag blir ofta hungrig när jag sitter och läser och tycker att det är okej att ha med vindruvor eller lite snacks. Men varm mat är över gränsen, det kan lukta och känns ofräscht.”

Han saknar läsro på bibblan – "Jättestökigt"

Lek och stoj, folk som pratar i mobil och käkar matlåda. Vad är egentligen okej att göra på bibblan?

En besökare som tycker det blivit alltför livat mellan bokhyllorna i Bergshamra är Osore Ondusye.

– Det känns mer som en marknad än ett bibliotek.

Pensionerade läraren Osore Ondusye går den korta promenaden från sitt hem till biblioteket nästan varje dag.

Här finns både The Times och DN, hans favorittidningar.

Men numera infinner sig sällan ron att läsa. Det har blivit stökigt på bibblan, tycker han.

– Ja visst, det är barn som skriker och folk som pratar högt och fritt. Skolungdomar sitter med fötterna på bordet och spelar på mobilen.

Folk kan till och med ta med lunchen in, vittnar Osore om.

– En dag när jag satt och läste tog en pappa fram mat som han och barnet åt. Det har hänt vid ett flertal tillfällen.

Hur tycker du att det ska vara på biblioteket?

– Det ska vara tyst. Självklart får besökare fråga personalen om böcker. Men generellt är det en plats för kunskap och läsning. De som är här måste vara medvetna om att folk som är här läser och studerar och behöver en lugn miljö.

Har dett skett en förändring, tycker du?

– En stor förändring. Jag är 40-talist och när jag växte upp var det knäpptyst på biblioteket, det började ändras för kanske tio år sedan och nu är det jättestökigt. Det känns mer som en marknad än ett bibliotek.

Han efterlyser ordningsregler och vill, om nödvändigt, att politikerna ingriper för att dämpa ljudnivån på stans bibliotek.

– Jag kan hyssja på folk och säga till, men det blir bara tyst tillfälligt. Jag vill kunna njuta av min läsning igen.

Barn särskilt välkomna

Faktum är att Bergshamra bibliotek har lokala regler. På en skylt står formulerat, förvisso något vagt, att man ska tala tyst och visa respekt.

Bibliotekarien Sofia Kemi uppger att biblioteket är ganska förskonat från stök, men visst kan det finnas olika behov på en plats där många samlas.

– Alla som är här ska känna att de är i en trygg miljö. Men jag tycker inte att det ska behöva vara knäpptyst. Vi har ju en lite speciell, öppen lokal och såklart att barn hörs. Barn är också vår mest prioriterade grupp.

Ska vara mötesplats

Biblioteket ska vara både en mötesplats och en plats att studera och läsa på, menar Sofia Kemi och påpekar att det finns en lugn del för ändamålet.

Hon uppmanar den som blir störd att säga till.

– Man kan alltid be en medmänniska att dämpa sig eller prata med oss i personalen.

Stoppar stormkök och tvätt

Det blev en stor nyhet när Stockholms 40 bibliotek införde nya trivselregler 2016, efter problem med stök och otrygghet. Precis som i Bergshamra är trivselreglerna allmänt hållna om att visa respekt och tala tyst.

Enligt Martin Hafström, biträdande stadsbibliotekarie i Stockholm, har de haft effekt, och behövs som stöd för personalen.

– Om vi ska säga till besökare måste det framgå hur de ska bete sig. Står inte reglerna någonstans kan man inte kräva att folk följer dem.

Jo, de ger tolkningsutrymme, men sätter ändå stopp för beteenden över gränsen, menar Martin Hafström.

– Vi har haft besökare som lagat mat i stormkök på Odenplans bibliotek. Att stå och tvätta i 40 minuter på toan är inte heller att visa respekt för andra.

Man kan alltid be en medmänniska att dämpa sig eller prata med oss i personalen

Solnas bibliotek

Solna har fyra bibliotek:

Biblioteket i Solna centrum

Bergshamra bibliotek

Ulriksdalsskolans bibliotek

Digitala biblioteket.

Under sommarhalvåret finns också pop up-bibblan Uti det gröna samt cykelbiblioteket Rullan.

Solna stad

Osore Ondusye är stammis på Bergshamra bibliotek men tycker att det blivit alltmer högljutt, tvärtemot vad han anser ett bibliotek ska vara: En plats för läsning och kunskap.

Osore Ondusye är stammis på Bergshamra bibliotek men tycker att det blivit alltmer högljutt, tvärtemot vad han anser ett bibliotek ska vara: En plats för läsning och kunskap.

Mikael Andersson

Han saknar läsro på bibblan – "Har blivit jättestökigt"

Hur tyst bör det vara på biblioteket? Besökaren Osore Ondusye anser att en stor förändring skett – han saknar lugnet.