”En poetisk fantasi om hav, musik och längtan efter äventyr”,                      kallar teatern föreställningen som spelas i Déjeunersalongen.

”En poetisk fantasi om hav, musik och längtan efter äventyr”, kallar teatern föreställningen som spelas i Déjeunersalongen.

Drottningholms slottsteater

Drottningholm

En skotsk sjöfarare från 1500-talet dyker upp på Drottningholms slottsteater i maj, nämligen Tobias Hume.

Han kom till Sverige som soldat, träffade Karl IX och blev så småningom vän med Gustav II Adolf. Men det är som kompositör han blivit känd för eftervärlden och det var så han väckte idén om en föreställning hos cellisten och viola da gamba-spelaren Mime Brinkmann.

– Vi vet inte så mycket om honom så min fantasi har fått fylla ut mycket, men jag tänker mig honom som en excentrisk karaktär, charmig, lite bråkig men “lovable”, säger Mime Brinkmann.

Mime Brinkmann som står för föreställningens idé och musikaliska utformning.

Mime Brinkmann som står för föreställningens idé och musikaliska utformning.

Reinhard Wilting

Hon vände sig med sin idé om Kapten Hume till Andreas T Olsson, som skrivit manus och spelar huvudrollen i föreställningen.

– Andreas och jag har suttit tillsammans under den skapande processen. Det är Andreas fantasi som lyfte och blommade ut så att Kapten Hume blev levande med en fantasifull, poetisk och filosofisk monolog.

Att det var just viola de gamba som Hume spelade bidrog till Mime Brinkmanns bild av honom som egensinnig och full av kontraster. Det är nämligen ett stort stråkinstrument med många tunna strängar av fårtarmar – väldigt opraktiskt att kånka runt på ett krigsfartyg på det sättet Tobias Hume gjorde.

– Det är tungt och otympligt att ha på ryggen och är väldigt känsligt för fuktighet. Inte alls ett instrument som passar att ta med på ett skepp. Han måste ha varit så envis. 

Hum hum Hume har premiär på Drottningholms slottsteater 3 maj.

Hum hum Hume har premiär på Drottningholms slottsteater 3 maj.

Mikael Andersson

Dessutom var gamba ett hovinstrument som sällan spelades utanför de fina salarna. Det ger mjuka och känsliga toner som inte är särskilt lämpade för fanfarer och krigsmarscher, menar Mime Brinkmann.

– Han satt där ensam på sina krigsskepp och skrev musik. Han hade ingen orkester utan skrev för gamba solister, och så sjöng han till. Det väckte min fantasi, säger hon.

Hum hum Hume har premiär på Drottningholms slottsteater 3 maj. Sedan spelas 21 skol- och familjeföreställningar fram till 21 maj.

Föreställningen spelas i Déjeunersalongen och passar barn i åldrarna sju till tio år.

Stenhamra/Ekerö centrum

Bernd Janusch/Hälsinglands museum

Rosa Taikons liv visas på bibblan

Rosa Taikon var silversmed och aktivist som tillsammans med systern Katarina Taikon, författare till de kända böckerna om Katitzi, kämpade för romers rättigheter.  

En utställning om Rosas konstnärskap och liv har hängt på Galleri Granit på Stenhamra bibliotek sedan 20 februari. Sista chansen att se den där ges 19 mars. 

Men missade du den i Stenhamra är det ändå inte kört, för den 5 april flyttar utställningen Rosa Taikon – konsten och kampen till Galleri Utkiken i Ekerö centrum. Där hänger den fram till 20 maj.

Ekerö centrum

Den som gillar det som Dansakuten ordnar kommer kunna vara med i en längre danskur. "Vi spanar på kurorter nu. Det kommer bli lite som att åka på dansspa", säger danskonstnären Helena Lambert som tillsammans cirkusartisten Katarina Rosén håller i projektet.

Den som gillar det som Dansakuten ordnar kommer kunna vara med i en längre danskur. "Vi spanar på kurorter nu. Det kommer bli lite som att åka på dansspa", säger danskonstnären Helena Lambert som tillsammans cirkusartisten Katarina Rosén håller i projektet.

Margaretha Levin Blekastad

Ambulerande dansakut gör första nedslaget

I kommuner som Ekerö där avstånden är långa är vi vana vid ambulerande vårdteam, som vaccinbussar och apoteksombud. En fredagseftermiddag i maj kommer ytterligare en form av kringresande akutmottagning för att ta hand om Ekeröborna.

– På samma sätt som fästingbussen kommer till centrum så kommer nu vi och ställer upp vårt gula tält, säger danskonstnären Helena Lambert. 

Tillsammans med cirkusartisten Katarina Rosén har hon dragit i gång projektet Dansakuten som kommer fortsätta med en cykelturné runt öarna i augusti. 

– Detta är första nedslaget, då vi tar tempen på Ekerö. Vår akut kommer stå öppen och tanken är att man kan komma dit och få dans på recept, säger Helena Lambert. 

Alla recepten samlas i en fysisk bok, Ekerös egna receptbok, i galleriet vid Ekerö bibliotek.

– Vi tror också att människor har egna små rörelseskatter som de kan dela med sig av och allt detta kommer vi samla i dansreceptboken, säger hon.

Utifrån den första undersökningen 12 maj kommer turnén som sker i augusti sedan utformas.

– Då kommer vi cykla runt och ställa upp vårt tält utanför vårdcentraler och förskolor. Kanske kommer vi in i olika verksamheter som ett ambulerande vårdteam. Men vi håller det öppet, som en bra doktor behöver göra, säger Helena Lambert. 

Stenhamra

Thomas Hultgren

Gul boll blir del i utomhusdans

Mer dans blir det i Stenhamra, för de små barnen, tre år och uppåt. Där kommer tre figurer dyka upp, sedan en gul boll, en kon och käglor, som tillsammans blir dansföreställningen GUL.

Föreställningen är gjord av koreografen Claire Parsons och den spelas utomhus, utanför Stenhamra bibliotek den 27 maj.

Första föreställningen är mellan klockan 13.00 och 13.30 och den andra är mellan klockan 14.15 och 14.45. Inga biljetter behövs utan det är bara att dyka upp. Om det skulle börja regna flyttar föreställningen in på biblioteket.